bg1

BIOGRAFIJAZoran Janković se je rodil na novoletni dan leta 1953 v vasi Saraorci pri srbskem Smederevu. Dve leti kasneje je oče Stevo ostal brez dela, zato se je mama Ivanka, sicer Slovenka, z Zoranom vrnila v Ljubljano, da bi možu in sebi poiskala delo. Ker je družina težko shajala, sta se odločila Zorana odpeljati nazaj v Saraorce k babici in dedku, kjer je ostal do 12. leta. 

V NAJLEPŠE MESTO NA SVETU

V Ljubljani je začel obiskovati peti razred Osnovne šole Valentina Vodnika, a ga novi sošolci v najlepšem mestu na svetu na začetku niso sprejeli. Bil je tujec, ki ni znal slovensko, potem ko je bil v domačem kraju odličnjak in nadarjen za matematiko. Ravno zaradi slednjega ga je razredničarka na Osnovni šoli Ketteja in Murna, kamor se je prepisal v osmem razredu, priporočila za intenzivni pouk matematike na Gimnaziji Poljane, kjer je nadaljeval šolanje.

zj

PRVI POSEL
Po opravljenem vozniškem izpitu je avtošoli predlagal, naj predavanja za pisne izpite organizira v gimnaziji namesto v svojih prostorih. Predlog so sprejeli in kasneje je Zoran zanje organiziral še tečaje prve pomoči, vožnje in zdravniške preglede ter tako poenostavil razpršene postopke. V četrtem letniku je na prošnjo avtošole tečaje organiziral na vseh ljubljanskih srednjih šolah, nadaljeval je tudi po vpisu na ekonomsko fakulteto. 

PRVA HIŠA 
Diplomi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani ni bil še niti blizu, ko je starejšega soseda prepričal, da mu je prodal njivo, sicer idealno gradbeno parcelo. Prodal je alfo in zbral prihranke, graditi so mu pomagali gimnazijski sošolci in kolegi s fakultete. Konec drugega letnika fakultete je bila hiša pod streho, vendar v njej nikoli ni živel.To je bil začetek njegove poslovne poti. 

ZORAN ZASEBNO
Zoran Janković je že 40 let poročen z Mijo Janković, s katero imata dva sinova, Jureta in Damijana. Ponosen je na svoje tri vnuke, s katerimi želi preživeti čim več časa.
Na fotografijah ga lahko vidimo s soprogo Mijo ter vnuki Vallom, Julio in Karolino. 

Screen Shot 2014 04 18 at 7.20.46 PM

Screen Shot 2014 04 18 at 7.22.31 PM


POSLOVNA POT

1978 Pošta Slovenije
Leta 1978 se je zaposlil na Pošti kot pripravnik, potem ko je bil tudi njihov štipendist. Delal je na oddelku za investicije, vmes odslužil vojaški rok, nato pa delal na Pošti kot vodja knjigovodstva. Potem ko je dal odpoved in začel iskati novo službo …

1979 – 1984 Grič Zagreb
… so ga povabili v Grič kot komercialnega zastopnika za Slovenijo. O gostinstvu ni imel veliko znanja in ko se je pozanimal, kaj Grič prodaja, so rekli, da v Sloveniji lahko prodaja le krožnike in kozarce, saj je bila konkurenca na področju opreme premočna. Bil je plačan po prometu, 1,2 odstotka, in v štirih letih je postal najbolje plačan komercialni zastopnik v celotni nekdanji skupni državi. Gradili in opremljali so hotele ne samo po Sloveniji, ampak vse do Krka.

1984 – 1988 Mercator Investa
Pri 30-ih letih se je odločil, da ne želi več opravljati dela potnika, saj je po izobrazbi ekonomist, želel si je postati direktor. Povabili so ga v Mercator Investo za namestnika direktorja. Ostal je štiri leta, njegov edini pogoj pa je bil, da spozna Mirana Goslarja, ki velja za očeta Mercatorja in je bil že takrat Zoranov idol. V Mercator Investi je opravljal enako delo kot v Griču, le da jih je bilo 60. Projektirali in gradili so po vsej nekdanji državi – bili so prvi inženiring na tem področju. Izvedli so številne projekte, kolektiv je bil mlad in izobražen.

1988 – 1990 Emona Ljubljana
V Emono je prišel kot podpredsednik SOZD (sestavljena organizacija združenega dela) in vodja poslovnega sistema. Star je bil 35 let, ko je prevzel področje petih podpredsednikov. Delo je bilo vrhunsko, prvič je združil komercialo in nabavo vseh podjetij – trgovina je bila večja kot Mercator. Ker so bile plače precej omejene, je direktorje v komerciali, ko so bili rezultati dobri, peljal v Pariz, New York … Po dveh letih je dal odpoved, kajti koncept prenosa kapitala, ki ga je zagovarjal, ni bil sprejet. Nihče ni verjel, da bo zapustil Emono, in kasneje so ga direktorji celo prišli prosit, naj se vrne. Užival je kar 98-odstotno podporo znotraj podjetja, vendar ni želel zamenjati novega direktorja – Svetela.

1990 – 1997 Electa inženiring
Takrat se je soočil z velikim izzivom – kaj početi, če nimaš kaj početi. Bil je v Moskvi, Londonu, dobil kar nekaj ponudb za delo. Aprila so ga obiskali fantje, ki so iz Mercator Investe ustanovili podjetje Electa za projektiranje in gradnjo objektov ter notranjo opremo. Prosili so ga, naj se jim pridruži, kar je sprejel pod pogojem, da je to podjetje njegovo in vse izplača. Kdor ostane, dobi dva odstotka vrednosti. Sprejeli so in 1. maja je Janković prišel v Electo kot lastnik, prav takrat pa je Mercator odpovedal investicije v Moskvi in Beogradu. Poklical je Mitjo Marinška, ki je, kljub Goslarjevemu nasprotovanju, posredoval, da so posel dobili. Dela je bilo ogromno, v Sloveniji, Istri, začela se je vojna, ko je bil največji izziv, kako narediti ugoden predlog za obe zbornici (slovensko in hrvaško), da ne bi bilo carine za blago, kar pomeni, da bi bil prehod hitrejši. Kmalu mu je postalo dolgčas, saj je počel enako kot v Griču in Mercator Investi. Začel je ustanavljati podjetja – Kratochwill, Vila Bogatin, Medilab, ob tem tudi zgubil štiri milijone mark na Malti z Babilonom, vseeno pa vsako leto so rasli in v treh letih bili 28. najhitreje rastoče podjetje v Sloveniji. Čeprav ni bilo zakonsko določeno, so že takrat delali revizijo poslovanja.

Po odhodu iz Emone je ustanovil podjetje Electa, ki je kmalu postalo tekmec velikim gradbenim družbam. Electa je med drugim prenavljala Grand hotel Metropol, Grand hotel Palace in garažno hišo v Portorožu, zgradila je Perlo in poslovno stavbo Hita, bila je soinvestitor Moravskih toplic, solastnik Diagnostičnega centra Bled, Kratochwilla in Medilaba.

Družba je sponzorirala mladinska športna moštva. Na nagovor starejšega sina Damijana, ki je hodil z rokometašico Krima, je podprl tudi njeno ekipo. Namesto 500 mark so jih krimovke dobile 2.000, na predlog, naj postane predsednik kluba, pa je privolil pod pogojem, da klub, sicer daleč od uspehov, postane državni prvak. Klub se je preimenoval v Krim Electa in osvojil državni pokal, sezono pa končal kot drugi v državi.

1997 – 2005 Poslovni sistem Mercator
Danes se klub imenuje Krim Mercator in, kot piše na spletni strani Mercatorja, je podjetje že desetletje prepoznavno kot generalni sponzor rokometašic. Zoran Janković je bil namreč jeseni 1997 imenovan za predsednika uprave Mercatorja, ki je postalo njihov sponzor, prav tako je bilo podjetje dejavno na humanitarnem področju. Med drugim brez Jankovića, ljubitelja branja že od otroštva, ne bi bilo akcije pospeševanja branja med mladimi leta 2005.

Pred njegovim prihodom leta 1997 je bilo podjetje ena največjih družb v Sloveniji,a brez jasne strategije. Prvo leto je prekinil vse zunanje svetovalne pogodbe in odpustil 25 direktorjev ter 100 pogodbenih zunanjih svetovalcev, tudi tiste iz Evropske banke za obnovo in razvoj. Njegova filozofija je: pametni jih ne rabi, neumnemu ne morejo pomagati. Naj raje pridejo v službo. Nekateri se niso strinjali s sistemom, predvsem tisti, ki so bili vezani na bivšega predsednika uprave, nekaj pa jih je odšlo ob združevanju TOZDOV.

Avgusta 1999 je odprl prvi Mercatorjev hipermarket, samopostrežno trgovino na drobno s široko paleto živilskih in neživilskih izdelkov ter prodajno površino več kot 2.500 kvadratnih metrov. Tja, v ljubljansko Šiško, je zahajal skoraj vsako nedeljo, včasih tudi pospravljal vozičke. 

Decembra 2000 se je Mercator začel širiti v tujino, odprl je trgovini v Sarajevu (BiH) in Puli (Hrvaška), dve leti kasneje največjo v Beogradu (Srbija). Postal je tretji najmočnejši trgovec na Hrvaškem in v Srbiji, v BiH drugi. Je največji zaposlovalec v Sloveniji,

Leta 2003 je začel svoj drugi mandat v Mercatorju, a so ga novembra 2005 predstavniki največjih novih lastnikov nekrivdno razrešili. Takrat je bilo v Skupino Mercator, poleg Poslovnega sistema Mercator, vključenih 16 (danes 17) odvisnih družb v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji. Na dan njegovega odhoda so sodelavci razprli transparent: »Dragi predsednik, z vami smo najboljše moštvo!« 

2006 – MOL
Zoran Janković je skupaj z nekaterimi sodelavci iz Mercatorja oblikoval vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana (MOL), potem ko so ga skoraj leto dni po odhodu iz podjetja, 22. oktobra 2006, z 62,99 odstotki glasov Ljubljančanke in Ljubljančani izvolili za župana glavnega mesta, Lista Zorana Jankovića pa je dobila večinsko podporo v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana (MOL).

Kot župan verjame, da si mora plačo zaslužiti. Vsak konec leta naroči anketo, ki pokaže, koliko odstotkov Ljubljančanov je zadovoljnih z njegovim delom, in toliko odstotkov plače si izplača za preteklo leto. Razliko donira. »Motiv ni denar, ampak želja po razvoju Ljubljane,« je prepričan in vsak prvi torek v mesecu na voljo meščankam in meščanom ob dnevu odprtih vrat.

Reader's Digest: Ljubljana je najbolj pošteno mesto
Sicer ga Ljubljančani srečajo povsod - na tržnici, na športnih igriščih, v vrtcih, na gradbiščih. Zgradil je, po mnenju mnogih, najlepši stadion v Evropi, omogočil je gradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine. Mesto je z Jankovićem dobilo in še dobiva nov zagon - lani je že dvanajsto leto zapored sodelovalo v Evropskem tednu mobilnosti, kot edino mesto doslej pa nagrado prejelo drugič. Po Forbesu je Ljubljana peto najbolj idilično mesto v Evropi, po anketi Reader's Digesta pa najbolj pošteno mesto na svetu. Po podatkih raziskav je tudi najvarnejše v JV Evropi.

Županovanje Zorana Jankovića je skorajda otipljivo, zato so ga volivci 10. oktobra 2010 znova v prvem krogu, s 64,79 odstotka glasov, izvolili za župana prestolnice.

4. oktobra 2014 je znova postal župan za naslednja štiri leta. 

elizabetha II 112


NAGRADE

2001
Nagrada Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke v gospodarstvu za leto 2000

2002
- Združenje Manager ga razglasi za Managerja leta v Sloveniji 2003 - 860 direktorjev iz Slovenije ga pod okriljem revije Kapital izbere za naj direktorja
- Združenje Manager ga razglasi za najuglednejšega managerja
- Dobitnik nagrade Primus za odličnost v komuniciranju 2004
- Po izboru 300 slovenskih managerjev in 40 gospodarskih novinarjev pod okriljem revije Kapital prejme priznanje za naj direktorja
- Po raziskavi agencije Kline&Partner, v kateri je sodelovalo skoraj 800 slovenskih managerjev, prejme priznanje za najuglednejšega direktorja

2005 
- Naj direktor (revija Kapital) 
- Najuglednejši direktor (Kline & Partner) 
- Mercator je pod vodstvom Zorana Jankovića razglašen za najuglednejše podjetje v Sloveniji

2006
- Naj direktor (revija Kapital)
- Naj direktor po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika 
- Delova osebnost leta na področju politike (časopis Delo) 
- Bralci Nedeljskega dnevnika mu s svojimi glasovi za Slovenca leta namenijo tretjo mesto

2009
- Priznanje »Naj manager«, ki ga podeljuje Direkcija za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine, JV in Srednje Evrope (v Sarajevu)

2011 in 2012
- Fundacija City Mayors, ki promovira dobro vodenje mest po vsem svetu, ga je decembra 2011 imenovala za župana meseca, leta 2012 pa ga je uvrstila med 25 najboljših županov sveta.

2015
- Priznanje za najboljšega župana desetletja v regiji jugovzhodne in srednje Evrope (Evropsko združenje menedžerjev)

2016
Fundacija "Brača Karić" je županu v Beogradu podelila nagrado za posebne dosežke na področju gospodarstva in razvoja mesta.