Glava

ŠPORT IN REKREACIJA

 Ljubljana je mesto športa, športnih navdušencev je vsako leto več, zato tudi udeležba na množičnih športno-rekreativnih dogodkih, ki jih organiziramo, skokovito narašča. Preteklega Ljubljanskega maratona se je tako udeležilo rekordnih 23804 športnikov in športnic, prireditve ob mestnem prazniku Pot ob žici in Teka trojk pa več kot 35797 tisoč udeležencev.  

V mestnem zavodu Šport Ljubljana upravljamo in vzdržujemo več kot 80 športnih objektov, z novimi pridobitvami in zagotavljanjem pogojev za šport in rekreacijo pa postajamo zmeraj bolj prepoznavni tudi v mednarodnem okolju in posledično smo gostitelji velikih športnih dogodkov – v letu 2013 Evropskega prvenstva v košarki, Mladinskega svetovnega prvenstva v judu, Svetovnega pokala v kajak kanu slalomu, letos Svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev z udeleženci iz kar 44 držav. Nogometni stadion v Stožicah je UEFA v letu 2010 uvrstila med tri najlepše v Evropi, celoten športni kompleks (stadion in dvorana) pa je zasnovan tudi okolju prijazno, saj se ponaša z največjim sistemom daljinskega hlajenja v Sloveniji. Za športnike in športne navdušence smo leta 2013 odprli Hišo športa na Bregu.) Trenutno Šport Ljubljana upravlja in vzdržuje 97 objektov.

Večje/pomembnejše prireditve/dogodki zadnjih let:

Leto 2015: tekme 1. SNL, tekme košarkarskega pokala SPAR, košarkarska ABA liga, EUROCUP, nogometna reprezentančna tekma Slovenija : Anglija, tekme lige prvakinj, Svetovni pokal v gimnastiki, hokejska EBEL liga, premierna predstavitev filma Postali bomo prvaki Sveta, proslava ob 50 letnici Hale Tivoli, Evropski pokal skupine ENC 2C (ameriški nogomet), SLOVENIJA : LUKSEMBURG ter SLOVENIJA : DANSKA (ameriški nogomet),  koncerti Bob Dylan, Red Army, Eros Ramazzotti ter dobrodelni dogodki Formaraton, DM tek, Miklavžev turnir, tek Božičkov.

Leto 2016: Turnir Svetovne lige v odbojki za moške, Mednarodno tekmovanje mladih v ritmični gimnastiki, Mednarodno tekmovanje 'Zelena jama open' v športni gimnastiki, Novoletni pokal Most v ritmični gimnastiki, Mednarodno tekmovanje v ritmični gimnastiki 'Challange FIG' ter dobrodelni dogodki Formaraton, DM tek, Miklavžev turnir, tek Božičkov.

Leto 2017: Kvalifikacije za Svetovno prvenstvo v odbojki za moške 2018, Svetovno prvenstvo v odbojki za ženske U23, Kvalifikacijski turnir za nogometno Ligo prvakinj, Mednarodno tekmovanje mladih v ritmični gimnastiki, Mednarodno tekmovanje 'Zelena jama open' v športni gimnastiki, Mednarodno tekmovanje v ritmični gimnastiki 'Challange FIG' ter dobrodelni dogodki Formaraton, DM tek, Miklavžev turnir, tek Božičkov.

Že dogovorjene v letu 2018: Evropsko prvenstvo v dvoranskem nogometu Futsaleuro 2018

Z letnimi programi športa aktivno prispevamo k športni vzgoji predšolskih otrok (12 tisoč udeležencev), šoloobveznih otrok (vseh 50 ljubljanskih OŠ), dijakov in študentov (več kot 3.500 udeležencev) ter odraslih. Športnim klubom sofinanciramo programe (skoraj 6 milijonov evrov letno) in omogočamo brezplačno uporabo dvoran in igrišč (220.000 ur letno oz. 5,5 milijonov evrov letno). Sofinanciramo 103 trenerje mladinskih selekcij v 21 športnih panogah.

Ljubljančanke in Ljubljančane spodbujamo k aktivnemu preživljanju prostega časa z novimi rekreacijskimi in zelenimi površinami – nekoč degradirano območje ob Savi smo spremenili v Rekreacijski in izobraževalni center (sprehajališče, otroško igrišče, piknik prostori, mala živalska farma, jahalni športi) s kolesarsko in peš potjo ob Savi med Šmartnim in Nemško cesto, Gimnastični center Ljubljana, Kopališče Kolezija, Bike park Ljubljana, Dvorana za športe na mivki v Športnem parku Črnuče

V desetih letih je bilo vseh izdatkov za šport iz proračuna MOL za en letni proračun MOL, v višini 255,6 mio eurov. Samo za programe športa, ki jih izvajajo v večini športna društva, so v desetih letih znašali izdatki iz proračuna skupaj 85,4 mio eurov, kar v povprečju znaša 8,5 mio na letni ravni.

Zgrajeni novi veliki športni objekti (dvorana in stadion Stožice, kopališče Kolezija, Gimnastični center) ter obnovljeni športni objekti v športnih parkih (Tivoli, Kodeljevo, Svoboda, Šiška, Rudnik, Zalog, Ježica, Črnuče, Štepanjsko naselje).

Zaradi dvorane in stadiona Stožice so se v Ljubljano vrnila velika mednarodna športna tekmovanja (Eurobasket 2013, ...) in druge velike prireditve. Od otvoritve stadiona in dvorane, avgusta 2010, je v zadnjih sedmih letih, Stožice obiskalo 2,2 mio obiskovalcev.

V sodelovanju z zasebniki (Ludus d.o.o. in Trigemini d.o.o.) sta bili do konca leta 2017, v okviru javno-zasebnega partnerstva, zgrajeni dve novi športni dvorani (za športe na mivki v Črnučah in za nogomet v Štepanjskem naselju) ter ob podpori zasebniku s strani MOL še Plezalni center v Štepanjskem naselju.

V desetih letih smo se za več kot 1m2 na prebivalca povečali zunanje športne površine za športno rekreacijo - skupaj za 329.500m2 novih zunanjih površin namenjenih za športno rekreacijo (od tega 43 otokov športa za vse, 28 do leta 2017 ter 15 v letu 2017, v skupni površini 36.000m2, Pot ob savi 16.000 m2, izobraževalne in rekreacijske površine v Tomačevem 110.000 m2, rekreacijske površine ob Hipodromu za 50.000 m2, Bike park v Podutiku 22.500 m2 in mladinski golf center v Stanežičah 95.000m2)

Delež športno aktivnih prebivalcev v MOL, ki se vsaj enkrat tedensko ukvarja s športno rekreacijo znaša 67,5 odstotka in je nad povprečjem v RS in EU. To se med drugim kaže tudi v vedno višji udeležbi na športno rekreativnih prireditvah (Ljubljanski maraton, Maraton Franja).

4  trim steze (Tivoli, Mostec, Črnuče, Zadvor), 22 fitnes na prostem: ČS Zadobrova,  (Zadobrova ob OŠ Zadobrova, Zadobrovška 35), ČS Zalog, (ob vrtcu, Čerutova ulica 18), ČS Šiška - bajer (ob Koseškem bajerju, Koseška cesta), ČS Dravlje (Kunaverjeva ulica), ČS Šiška (ob OŠ Valentina Vodnika, Adamičeva 16), ČS Posavje, ČS Moste ( Ob Ljubljanici 78), ČS Bežigrad (ob večnamenskem igrišču, Puhova 16), ČS Center (Park slovenske reformacije, Gosposvetska, Prijateljeva), ČS Polje (Novo Polje, Koblarjeva ulica 7), ČS Golovec (Škerjančeva 6), ČS Rudnik, ČS Sostro, ČS Šentvid (golf Stanežiče, Kolesarska pot), ČS Trnovo, ČS Jarše (Grablovičeva), Športni park Svoboda, Igrišča Fužine (ob Ljubljanici, Brodarjev trg), Stadion Šiška (ob nogometnem igrišču z umetno travo), Park Kodeljevo, Poljane (ŠC Poljane od dijaškem domu Ivana Cankarja), ČS Posavje (Mucherjeva ulica 4),ČS Vič (Športni park Svoboda, Gerbičeva),Jarše. Postavili pa smo tudi 11 novih naprav za ulično vadbo. Naprava v Tivoli je še posebej namenjena invalidom.  

NAČRTI ZA NAPREJ

PROJEKT

VSEBINA

LETO GRADNJE

ČETRTNA SKUPNOST

OPOMBE

Skate park pod Fabianijevim mostom

Betonska mini rampa v obliki "bowl" z različnimi radiji oz. krivuljnimi profili, ograja iz kovinske mreže, ozvočenje in osvetlitev, sanitarije

2018

Center

 

Dvorana za mali nogomet v Štepanjskem naselju

Nogometni center

2017

Golovec

Javno zasebno partnerstvo

Dom ČS Golovec

 

 

Ustrezni prostorski pogoji za potrebe Četrtne skupnosti Golovec, klubski prostor z garderobami in več namenskimi športnimi prostori ter ureditev večnamenskih zunanjih igrišč za rugby in nogomet

2017

Golovec

 

Športni park Stožice

Del dokončne ureditve območja športnega centra predstavlja ureditev dveh nogometnih igrišč za vadbo, povezovalne poti in športni paviljon ter ureditev trim steze v sosednjem gozdiču.

2019

Bežigrad

 

Atletski stadion ŽAK

Izgradnja novega atletskega stadiona in atletske dvorane s krožno atletsko stezo. Urejen bo tudi pomožni atletski stadion ter podzemna parkirna hiša.

2019

Šiška

 

Rekreacijski in športni prostori ob Savi in Ljubljanici

3. faza Poti ob Savi, urejena celotna trasa ob  Savi v MOL

2018-2019

Območje več ČS

 

Plečnikov stadion

Ureditev za večnamensko javno rabo prostora (brez stolpnice in garažne hiše).

2019

Bežigrad

Stranski udeleženci in državno pravobranilstvo so se pritožili na okoljevarstveno soglasje. ARSO ga bo skupaj s pritožbami v obravnavo na 2. Stopnji odstopila Ministrstvu za okolje. Postopki bodo trajali od 6 do 12 mesecev.

Plavalni center Ilirija

Izvedba bazenskega dela (pokrit olimpijski bazen, garaža).

2018-2020

Center

Dinamika bo odvisna od pridobitve EU sredstev

Kajakaški poligon v Tacnu

Rekonstrukcija

2018-2020

Vižmarje

Odvisno od postopkov denacionalizacije

Teniški center Maja Matevžič

Teniška dvorana z zunanjimi teniškimi igrišči

2019

Trnovsko predmestje

Javno zasebno partnerstvo (začetek postopka predviden za jeseni 2017)

Teniški center Tomačevo

Teniška dvorana z zunanjimi teniškimi igrišči

2019

Trnovsko predmestje

Javno zasebno partnerstvo (začetek postopka predviden za jeseni 2017)

Dvorana za curlin

Postavitev dvorane za curling ob Ledeni dvorani v Zalogu

Začetek gradnje v letu 2019

Kašelj

 

 

V prihodnjem mandatu bomo ljubljanskim klubom pomagali vrniti evropsko veljavo, ki so jo imeli pred začetkom gospodarske krize, ustvarjali bomo ljubljanske športne zvezde, ki jim bodo mladi sledili. Aktivno bomo nadaljevali s projektom vzpostavljanja športnih otokov, v neposredni bližini naselij bo za športno rekreacijo vseh generacij še več javno dostopnih športnih igrišč s trim napravami. Dodatne športne površine za vsakodnevno športno vadbo bomo uredili tudi na Poti spominov in tovarištva, Rožniku, Golovcu ter na bregovih Save in Ljubljanice, vzpostavili bomo nove pohodniške, tekaške in kolesarske poti in še naprej vlagali v rekordno udeležbo športnih navdušencev na Ljubljanskem maratonu in Pohodu ob žici.