Glava

TURIZEM IN MEDNARODNA PREPOZNAVNOST LJUBLJANE

 Izjemen razvoj Ljubljane, urejenost in prenova mesta, ki je v preteklih letih oživelo, aktivno mednarodno sodelovanje mesta ter nagrade in priznanja, ki jih nizamo enega za drugim, se odražajo tudi v vedno večji mednarodni prepoznavnosti mesta in skokoviti rasti turizma.

Zelena, varna, čista, zmeraj zanimiva in prijazna Ljubljana je magnet za obiskovalce od blizu in daleč. Rezultat je vsakoletno rekordno število nočitev in občutno okrepljen mednarodni ugled blagovne znamke mesta.

S spodbujanjem in rastjo turizma pomembno prispevamo h gospodarski aktivnosti in razvoju Ljubljane. Kot izjemno donosno panogo z veliko potenciala krepimo kongresni turizem in spodbujamo poslovna srečanja skozi celo leto.

Število nočitev se je od leta 2007 povečalo za 85 %, lani smo dosegli 1.334.603 nočitev. Najbolj obiskana turistična točka je Ljubljanski grad, ki gosti več kot milijon obiskovalcev letno, do konca oktobra 2017 se je z vzpenjačo prepeljalo že 3.335.797 potnikov.

Po kriterijih statistike združenja ICCA se uvrščamo se med 50 najboljših kongresnih destinacij na svetu95 % gostov je tujcev. Tudi na turističnem področju vodimo povezovanje celotne osrednjeslovenske regije  (lokalna kulinarika, trajnostne poti in izleti…), saj smo skupaj še močnejši in uspešnejši.

Trajnostne spremembe v mestu so odlična osnova za razvoj trajnostnega turizma. V preteklih letih smo z organizacijo delavnic za hotelirje pripomogli k pridobitvi mednarodno certificiranih nastanitev na destinaciji z okoljskim znakom Travelife. Prav tako smo povezali ponudnike in lokalne dobavitelje in vzpostavili zelene nabavne verige, ki omogočajo pripravo obrokov iz 100 % lokalnih sestavin. V ponudbo vodenih doživetij redno dopolnjujemo s privlačnimi vsebinami, ki udeležencem razkrijejo pestro zgodovino ter zeleno, kulturno in gastronomsko dušo mesta. Prav za našo prestolnico je bila vzgojena tudi posebna sorta vrtnice, vrtnica Ljubljana, ki krasi mestne površine tudi izven ožjega jedra, za lepoto in urejen videz mesta pa skrbimo še s številnimi drugimi projekti.

S prizadevanji in opaznim razvojem si je Ljubljana prislužila številna domača in mednarodna priznanja: globalna organizacija World Tourism Travel Council (WTTC) nam je leta 2015 podelila nagrado za najbolj trajnostno destinacijo na svetu -Tourism for tomorrow. Evropska komisija je Ljubljani leta 2014 podelila prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, leta 2016 pa še nagrado za dostopni turizem

Mednarodna organizacija Green Destinations je slovensko prestolnico uvrstila na seznam najbolj trajnostnih destinacij na svetu, Global TOP 100 Sustainable destinations. Prvič je bil Ljubljani ta naziv dodeljen v 2014 in ponovno na naslednji podelitvi čez dve leti, v 2016.

Za izjemne dosežke pri razvoju turizma pa je s strani Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev Fijet prejela »zlato jabolko«, ki velja za turističnega oskarja, prav tako pa Ljubljano med »must visit« destinacijeuvrščajo vodilni mediji in vodiči, kot so Lonely planet, Rough guides in The Guardian. Ljubljana je prav tako prva prejemnica certifikata Slovenia Green Destination po Zeleni shemi slovenskega turizma.

Turizem Ljubljana je novembra 2017 v Londonu prejel prestižno nagrado WTM Responsible Tourism Award v kategoriji Najboljša komunikacija na področju odgovornega turizma. Nova nagrada v nizu pomembnih mednarodnih nagrad potrjuje pravo usmerjenost v razvoj trajnostnega turizma. Priznanje Ljubljano upravičeno uvršča v sam vrh trajnostnih destinacij v svetovnem merilu.

Z aktivnostmi in projekti za odlične rezultate bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Na izjemno spodbudnih temeljih, ki smo jih ustvarili, bomo Ljubljano v naslednjem mandatu še trdneje umestili na zemljevid mednarodno močno uveljavljenih kongresnih ter kulturno in športno-turističnih destinacij za obiskovalce s celega sveta.