ZJ novice

Ponosen na nagrade in priznanjaZoran Janković je v za svoje uspešno delovanje v gospodarstvu prejel kar 13 najvišjih priznanj in nagrad, prav tako jih je prejel kot župan. Po zadnjem, zanj najpomembnejšem priznanju "Red prijateljstva", na kratko predstavljamo vse dosedanje nagrade in priznanja.

Za svoje uspešno delovanje v gospodarstvu je Zoran Janković prejel kar 13 najvišjih priznanj in nagrad:

2001

1. nagrada Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke;

2002

2. naziv »Manager leta 2002«, ki ga podeljuje Združenje Manager;

2003

3. naziv »Naj direktor 2003«, ki ga podeljuje revija Kapital;
4. naziv »Najuglednejši manager« revije Manager
5. nagrada Primus za odličnost v komuniciranju Slovenskega društva za odnose z javnostmi, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenje Manager;

2004

6. naziv »Direktor 2004« revije Kapital
7. naziv »Najuglednejši direktor« revije Manager in Kline & Partner;

2005

8. naziv »Direktor 2005« revije Kapital
9. naziv »Najuglednejši direktor« raziskave Kline&Partner;

2006

10. naziv »Naj direktor 2006« revije Kapital
11. naziv »Naj direktor« po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika;
12. naziv »Delova osebnost leta na področju politike«;

2009

13. priznanje »Naj manager«, ki ga podeljuje Direkcija za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine, JV in Srednje Evrope (v Sarajevu);

 

Kot župan Mestne občine Ljubljana pa je doslej prejel naslednja priznanja in nagrade:

2008

1. Francoski časnik Libération je pred uradnim pričetkom francoskega predsedovanja Svetu EU predstavil seznam 36 posameznikov iz 27 držav članic EU, ki ustvarjajo jutrišnjo Evropo. Med njimi najdemo politike, poslovneže, gledališke in filmske režiserje, modne ustvarjalce, pravnike, komisarje evropske komisije in ministre, učitelje, duhovnike, časnikarje, diplomate ter samo enega župana – Zorana Jankovića. Kot je napisano v obrazložitvi pariškega časnika, je Zoran Janković uspešen poslovnež, ki je bil leta 2006 v prvem krogu izvoljen za župana Ljubljane in pooseblja slovensko zgodbo o uspehu.

2011

2. Podelili so mu plaketo častnega meščana mesta Chengdu za zasluge ob krepitvi tradicionalno dobrih odnosov med pobratenima mestoma Ljubljano in kitajskim Chengdujem.
3. Fundacija City Mayors, ki promovira dobro vodenje mest po vsem svetu, ga je imenovala za župana meseca.

2012

4. Fundacija City Mayors ga je uvrstila med 25 najboljših županov sveta.
5. Gasilska brigada Ljubljana mu je ob 90-letnici podelila častni znak za osebni prispevek pri razvoju Gasilske brigade Ljubljana. Doslej je edini, ki je prejel takšno priznanje.

2015

6. Evropsko združenje menedžerjev mu je v Sarajevu dodelilo priznanje za najboljšega župana desetletja v regiji jugovzhodne in srednje Evrope.
7. Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije mu je podelila Zlato plaketo za predano, aktivno in zelo uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog Zveze.

2016

8. Fundacija »Braća Karić« mu je podelila nagrado Fundacije na področju gospodarstva in razvoja mesta.

2017

9. Na 7. Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori je prejel najvišje priznanje Turistično gostinske zbornice Slovenije za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma.
10. Mestna zveza upokojencev Ljubljana ga je imenovala za svojega zaslužnega člana.
11. Predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin ga je odlikoval z Redom prijateljstva za njegov prispevek h krepitvi slovensko-ruskih odnosov in ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času 1. in 2. svetovne vojne.