ZJ drugi o zoranu

Ob jubileju Zorana Jankovića

Jože Mermal

Že tri desetletja bo minilo, odkar sem se prvič srečal z Zoranom Jankovićem. Vsa najina srečanja so bila namenjena zanimivim, novim poslovnim idejam in razmišljanjem iz poslovnega, urbanističnega, infrastrukturnega ali športnega področja. Najino skupno prepričanje o tem, da morajo vodilni poslovni ljudje ustvarjati in za seboj puščati sledove svojega dela, ne le v podjetjih, ampak tudi v širšem družbenem prostoru, naju je vedno združevalo in veselilo. Iz tega dolgoletnega poznavanja in najinih razgovorov o temah, ki so nama skupne, lahko rečem, da Zorana Jankovića kot osebnost najbolj zaznamuje ustvarjalnost in osebna zavzetost za kreacijo in izvedbo novih poslovnih zamisli in širših družbenih projektov. Za te stvari je gotovo izjemno talentiran; kadar je v nekaj prepričan, zna in zmore speljati projekt do konca, ob tem pa navdušiti ljudi za sodelovanje pri uresničitvi skupnega cilja ter jih tudi združiti pri konkretni izvedbi. Iskreno se veseli  uspehov drugih, zna spodbujati in je pripravljen pomagati, saj se dobro zaveda, da je vsak uspešno izveden projekt osnova za nadaljnji razvoj, za nov začetek, za novo priložnost. V vseh funkcijah, na katerih je bil, je znal domisliti nove, sveže ideje, jim dodati širino ter ustvarjalno sodelovati do njihove uresničitve.

Kot župan Mestne občine Ljubljana živi v areni burnega slovenskega življenja, ki ga zaostrujeta še finančna in gospodarska kriza. Njegova  ravnanja pa niso usmerjena v brezplodno polemiziranje o krizi, pač pa ves čas dela v smeri napredka Ljubljane, njenega razcveta, izboljšanja kakovosti življenja v mestu na različnih področjih. Četudi mu te zasluge marsikdo prizna le z grenkobo, da ne rečem z zavistjo, je jasno, da čedalje lepša Ljubljana izstopa v evropskem prostoru, kar dokazujejo številna priznanja in nagrade, med drugim nedavno podeljena evropska nagrada za javni urbani prostor 2012, ki sta je bili deležni Ljubljana in Barcelona. Za našo prestolnico to pomeni kronsko mednarodno priznanje za lepo preurejena nabrežja in mostove na Ljubljanici, saj je bila ta prestižna nagrada mestu, ob veliki  konkurenci drugih evropskih mest, podeljena v soglasju sedmih uglednih institucij iz Evrope. Izkušnje in znanje, ki si jih je Zoran nabral v svoji ustvarjalni dobi kot gospodarstvenik in menedžer, je odgovorno in zavzeto nadgradil kot župan Mestne občine Ljubljana. S tem, da ni ostal v gospodarstvu, je zagotovo pridobilo mesto.

Najlepše mesto na svetu, kot sam  naslavlja Ljubljano, je gotovo njegov vrhunsko uspel projekt, ki ga je zastavil v smislu ureditve mesta kot prestolnice ene od držav Evropske unije. Ta slogan je zelo pomemben, ker je ravno dovolj provokativen za spodbujanje polemik o tako visoki pozicioniranosti mesta Ljubljane, ne samo v Ljubljani oziroma Sloveniji, pač pa na širši mednarodni sceni. Ravno ta njegov izvirni slogan vsako leto privablja deset tisoče novih turistov, kar je tudi eden izmed znakov karizmatičnega vodenja, iz katerega pa lahko vsi meščani črpamo dodano vrednost v smislu lepšega in kvalitetnejšega življenja v Ljubljani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoran vedno vstopa v vse svoje funkcije ustvarjalno, pri čemer ima svojo, sebi zvesto držo in načela. Ne bom pozabil jeseni 1995, ko me je hotel navdušiti za enega izmed pomembnejših sponzorjev kluba Krim Electa. Ker se nisem odzval, je naravnost v sejno sobo na sedež družbe pripeljal in predstavil celotno ekipo mladih, simpatičnih  rokometašic in ni mi ostalo drugega, kot da prisluhnem njegovi prošnji, namenjeni temu športu. V začetku devetdesetih let smo se izvrstno ujeli tudi pri ustanovitvi družbe in  postavitvi pivnice in velike restavracije Kratochwill v BTC-ju, to je bilo v času, ko v lokacijo in poslovni razvoj BTC-ja ni verjel še nihče. S prizadevanji, vztrajnostjo in dokazovanjem, da bomo menedžerji in hkrati odgovorni družbeniki sposobni rešiti vse probleme v novo nastajajoči družbi, smo veliko investicijo zagnali z majhnim vložkom ter uspeli z dobrim poslovnim načrtom ter marketingom odplačati najeta posojila s tekočim poslovanjem, brez dodatnih dokapitalizacij. Še vedno sem prepričan, da je bilo to podjetje dober primer start up poslovnega projekta. Zorana cenim, ker je pogumen in gleda stvari pri vseh projektih dolgoročno; tudi pri veliki družini Akademske zveze Olimpija, ki zajema več kot 30 športnih disciplin je Zoran Janković kljub času, v katerem si nekateri ne želijo sodelovanja, ostal med tistimi, ki se trudimo, da športi funkcionirajo in dosegajo odlične rezultate na domači in mednarodni sceni.

Ravno zdaj se dokončuje ena od faz javno-zasebnega partnerstva projekta Partnerstvo Šmartinska, ki predvideva revitalizacijo 240 hektarov velikega območja v sodoben urbani prostor na vzhodnem delu Ljubljane, s posodobljenimi vsebinami, velikim parkom ter boljšimi zelenimi povezavami z mestnim jedrom, s peš in kolesarskimi potmi. Župan je odigral res odločujočo vlogo; potrebno je bilo veliko usklajevanja med različnimi udeleženci, potrebni so bili dolgoročni cilji s poslovnega, stanovanjskega, prometnega ter drugih vitalnih področij. Projekt že od samega začetka spremlja župan z odgovorno in pogumno podporo odločitvam, ki se že kristalizirajo z realizacijo prvih naložb Partnerstva, kot sta Kristalna palača in hotel Plaza ob Šmartinski cesti.

Zoranu, mojemu prijatelju in županu Mestne občine Ljubljana, ob njegovem jubileju želim predvsem veliko zdravja in vitalnosti, vsekakor pa tudi, da bi s svojo pronicljivostjo deloval na številnih področjih, ki plemenitijo najlepše mesto na svetu ter meščanom odpirajo številne možnosti zdaj in kot perspektivo v bodoče.

Pa srečno, Zoran!