Biografija
Zorana Jankovića

Biografija

Zoran Janković se je rodil 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, kjer je najprej obiskoval Osnovno šolo Valentina Vodnika in Osnovno šolo Ketteja in Murna, izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Selitev v Slovenijo je bila težka. Že mlad sem bil zaznamovan kot drugačen, ''Bosanec'', ki je v Slovenijo prišel iz Srbije. Kot prišlek, ki ni znal jezika. To so bile preizkušnje, ki so zagotovo vplivale, da sem danes to, kar sem. Zato vztrajam, da sem ''čistokrvni mešanec'', da verjamem in živim medkulturni dialog ter sledim načelu živeti skupaj in spoštovati različnost. Poleg tega sem si zmeraj želel uspeha, bil sem deloven in ni me bilo strah lastne ambicioznosti. (intervju Bibaleze, 2011)

Zoran Janković je poklicno pot začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije v sektorju investicij. V letih med 1979 in 1984 je kot predstavnik in komercialist zastopal podjetje Grič Zagreb, leta 1984 pa bil imenovan za v.d. direktorja podjetja Mercator Investa, kjer je služboval do leta 1988. Od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD-a Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. Jeseni istega leta je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., katero je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov ne krivdno razrešili.

Skoraj natanko leto dni po tem, 22. oktobra 2006, je bil z veliko večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov (z 62,99 odstotki) v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Lista Zorana Jankovića pa je pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu občine Ljubljana, kjer je v prvem mandatu imela od skupaj 45 mest kar 23 mest.

Poleg takojšnjega dela na posameznih projektih je župan Zoran Janković skupaj z nekaterimi sodelavci iz Mercatorja oblikoval tudi vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana in motivacijsko preoblikoval mestno upravo ter jo projektno usmeril.

Ljubljančani ga lahko sedem dni v tednu razen v pisarni na Mestnem trgu srečajo povsod, na tržnici, na športnih igriščih, v vrtcih in na gradbiščih. Udeležuje se protokolarnih in družabnih dogodkov z različnimi javnostmi, kot mediator pa uspešno zaključuje zgodbe, kjer pred tem nihče ne vidi izhoda. Še vedno njegovo osebno komunikacijo zaznamuje širok nasmeh in spontano zaznavanje problema, zna prisluhniti vsaki izrečeni prošnji, predvsem pa marsikateri problem učinkovito, vedno v dobrobit večine in nikoli na škodo manjšine, tudi rešiti.


Z zagotovitvijo pogojev za izgradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana potrjuje svojo strpnost in multikulturno osveščenost. Pod vodstvom sedanjega župana dobiva mesto nov zagon, predvsem se mu je kot evropski prestolnici s sprejetjem vizije prostorskega razvoja do leta 2025 vrnil optimizem v prihodnost modernega, a vseeno posamezniku prijaznega, urejenega ter varnega mesta.

V močni konkurenci svetovnih prestolnic (Dunaj, Lizbona, St. Peterburg, Riga, Guadalajara, Wellington) je komisija Unesca Ljubljani, ki je s svojim programom najbolj prepričala, podelila naziv Svetovna prestolnica knjige 2010. Po Forbesu je Ljubljana peto najbolj idilično mesto v Evropi, po anketi Reader's Digesta pa najbolj pošteno mesto na svetu. Po podatkih raziskav je tudi najvarnejše mesto v JV Evropi.

10. oktobra 2010 je bil Zoran Janković drugič v prvem krogu z veliko večino glasov (z 64,79 odstotki) izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Njegova lista je ponovno pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu MOL in ima od 45 kar 25 svetniških mest.

Zoran Janković je s svojo stranko (Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija) sodeloval na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki so bile 4. decembra 2011. Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija je zbrala 28,51% glasov in je bila relativna zmagovalka volitev, Zoran Janković pa je zasedel poslansko mesto v Državnem zboru Republike Slovenije.

V nedeljo, 25. marca 2012, je bil v prvem krogu z veliko večino glasov (z 60,99 odstotki) že tretjič izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije. Na županskih volitvah, ki so potekale 5. oktobra 2014, so volilci Zoranu Jankoviću zaupali še en mandat na mestu župana Mestne občine Ljubljana. Tudi tokrat je bil izvoljen že v prvem krogu volitev, prejel je 57,5 % glasov.

V nedeljo, 18. novembra 2018, so volivke in volivci ponovno v prvem krogu z veliko večino glasov (60,47 %) že petič izvolile Zorana Jankovića za župana Ljubljane. Lista Zorana Jankovića je ponovno pridobila večinsko podporo volivk in volivcev, saj ima v Mestnem svetu kar 23 sedežev, od skupno 45.

Poleg zelo uspešne poslovne poti je bil Zoran Janković do izteka mandata, oktobra 2011, tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani.

Vse svoje življenje je Zoran Janković tudi velik ljubitelj športa. Osem let je bil predsednik Rokometne zveze Slovenije in pod njegovim vodstvom je bilo organizirano Evropsko prvenstvo 2004 za moške, kjer je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo. Rokometna zveza Slovenije mu je leta 2005 kot prvemu in edinemu podelila naziv častnega predsednika Rokometne zveze Slovenije. Po njegovih besedah ostaja rokomet ena njegovih največjih ljubezni. 

Zasebno je župan soprog Mije Janković, oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek dveh vnukinj in vnuka.

Uspešno delovanje v gospodarstvu

Za svoje uspešno delovanje v gospodarstvu je Zoran Janković prejel kar 13 najvišjih priznanj in nagrad:

2001

nagrada Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke;

2002

naziv »Manager leta 2002«, ki ga podeljuje Združenje Manager;

2003

naziv »Naj direktor 2003«, ki ga podeljuje revija Kapital;

naziv »Najuglednejši manager« revije Manager

nagrada Primus za odličnost v komuniciranju Slovenskega društva za odnose z javnostmi, Gospodarske zbornice Slovenije in Združenje Manager;

2004

naziv »Direktor 2004« revije Kapital

naziv »Najuglednejši direktor« revije Manager in Kline & Partner;

2005

naziv »Direktor 2005« revije Kapital

naziv »Najuglednejši direktor« raziskave Kline&Partner;

2006

naziv »Naj direktor 2006« revije Kapital

naziv »Naj direktor« po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika;

naziv »Delova osebnost leta na področju politike«;

2009

priznanje »Naj manager«, ki ga podeljuje Direkcija za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine, JV in Srednje Evrope (v Sarajevu);

Nagrade in priznanja za opravljeno delo kot župan mesta Ljubljana

Kot župan Mestne občine Ljubljana pa je doslej prejel naslednja priznanja in nagrade:

2008

1. Francoski časnik Libération je pred uradnim pričetkom francoskega predsedovanja Svetu EU predstavil seznam 36 posameznikov iz 27 držav članic EU, ki ustvarjajo jutrišnjo Evropo. Med njimi najdemo politike, poslovneže, gledališke in filmske režiserje, modne ustvarjalce, pravnike, komisarje evropske komisije in ministre, učitelje, duhovnike, časnikarje, diplomate ter samo enega župana – Zorana Jankovića. Kot je napisano v obrazložitvi pariškega časnika, je Zoran Janković uspešen poslovnež, ki je bil leta 2006 v prvem krogu izvoljen za župana Ljubljane in pooseblja slovensko zgodbo o uspehu.


2011

2. Podelili so mu plaketo častnega meščana mesta Chengdu za zasluge ob krepitvi tradicionalno dobrih odnosov med pobratenima mestoma Ljubljano in kitajskim Chengdujem.

3. Fundacija City Mayors, ki promovira dobro vodenje mest po vsem svetu, ga je imenovala za župana meseca.


2012

4. Fundacija City Mayors ga je uvrstila med 25 najboljših županov sveta.

5. Gasilska brigada Ljubljana mu je ob 90-letnici podelila častni znak za osebni prispevek pri razvoju Gasilske brigade Ljubljana. Doslej je edini, ki je prejel takšno priznanje.

2015

6. Evropsko združenje menedžerjev mu je v Sarajevu dodelilo priznanje za najboljšega župana desetletja v regiji jugovzhodne in srednje Evrope.

7. Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije mu je podelila Zlato plaketo za predano, aktivno in zelo uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov NOB slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog Zveze.

2016

8. Fundacija »Braća Karić« mu je podelila nagrado

9. Fundacije na področju gospodarstva in razvoja mesta.

2017

10. Na 7. Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori je prejel najvišje priznanje Turistično gostinske zbornice Slovenije za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma.

11. Mestna zveza upokojencev Ljubljana ga je imenovala za svojega zaslužnega člana.

12. Predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin ga je odlikoval z Redom prijateljstva za njegov prispevek h krepitvi slovensko-ruskih odnosov in ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času 1. in 2. svetovne vojne.

2018

13. Župan in deželni glavar Dunaja dr. Michael Häupl mu je dodelil Veliko zlato častno priznanje za zasluge Zvezne države Dunaj.

14. Na vseslovenski počastitvi 70. obletnice ustanovitve Zveze združenj borcev NOB Slovenije je prejel jubilejno priznanje zveze za požrtvovalno ohranjanje in varovanje vrednot narodnoosvobodilnega boja.

2021

15. Župan je postal častni meščan Sarajeva. Naziv so mu podelili na predlog tamkajšnjega župana Abdulaha Skake.
16. Župan je prejel Zlato odličje Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji za izjemen prispevek pri gradnji Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani. 

2022

17. Župan je prejel državno priznanje Republike Srbije Sretenjski orden prve stopnje
18. Župan Zoran Janković je prejel zlato medaljo Združenja veteranov vojne za Slovenijo 90-91 mesta Ljubljana in bivših ljubljanskih občin za zasluge pri negovanju tradicij, izhajajočih iz vojne za Slovenijo 90-91 in za nesebično podporo organizaciji.
19. Zoran Janković je prejel častno priznanje za dolgoletno podporo, aktivno udeležbo in skrb za višjo kakovost življenja starejših.
20. Zoran Janković je prejel Listino zveze združenj borcev, najvišje priznanje za njegov osebni prispevek k ohranjanju zgodovinske resnice o NOB ter spoštovanje in uresničevanje vrednot tega boja v sedanjosti.
21. V nedeljo, 20. novembra 2022, so volivke in volivci ponovno v prvem krogu z veliko večino glasov (61,8 %) izvolile Zorana Jankovića za župana Ljubljane.

© 2023 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.