Petletno poročilo projekta Ljubljana - zelena prestolnica Evrope 2016

· 1 min branje
Nazaj

Objavljamo uvodnik župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića v posebni izdaji revije Ljubljana, Ljubljana.Zate.

----

Zeleno srce Ljubljane

Ko smo leta 2016 ponosno nosili naslov Zelena prestolnica Evrope, nas je mnenje Evropske komisije, da smo naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času, spodbudilo, da si zastavimo še višje cilje in se še odločneje zavežemo trajnostnemu razvoju našega mesta. Na vrh postavljamo kakovost življenja naših meščank in meščanov, medsebojno spoštovanje in sobivanje kljub različnosti ter sožitje z naravo.

Prestižni naziv nam je dal dodaten zagon in v zadnjih petih letih smo izvedli številne projekte in ukrepe, s katerimi krepimo zeleno, okolju in ljudem prijazno podobo našega mesta. Ponosen sem na prehojeno pot, na vse dosežene cilje, še posebej pa na vse prebivalce naše prelepe Ljubljane, ki so sprejeli vizijo razvoja našega mesta. V teh letih smo skupaj ponotranjili trajnostna načela življenja ter jih dopolnili s praksami krožnega gospodarstva, kar kaže na visoko zavest naših prebivalcev in seveda na to, da radi živijo v Ljubljani. Nekatere njihove navdihujoče zgodbe si lahko preberete tudi na naslednjih straneh.

Tudi v prihodnje bomo ostali trdno zavezani naši obljubi, da generacijam, ki prihajajo za nami, zapustimo okolje vsaj tako ohranjeno, kot ga imamo mi. Zato bomo v Mestni občini Ljubljana še naprej izvajali številne projekte in prav vsak izmed njih bo zasnovan z mislijo na naše meščanke in meščane ter na okolje, v katerem živimo.

Zavedamo se, da bomo le z odgovornim odnosom do sočloveka, narave in materialnih dobrin vstopili v prihodnost, vredno dostojnega in polnega življenja vseh nas. Če želimo ohraniti naš planet za prihodnje generacije, morajo vsa mesta na svetu živeti po pravilih Zelene prestolnice Evrope.

Zadnji meseci so nas postavili pred preizkušnje, ki jih doslej nismo bili vajeni. Spomnili so nas, kako pomembni so medsebojno spoštovanje, strpnost, tovarištvo, solidarnost ter pozitiven pogled na življenje. Vse to so vrednote, ki jih v Ljubljani živimo prav vsak dan. Ljubljana zato ostaja odprto mesto, v katerem smo dobrodošli vsi, saj znamo in zmoremo živeti skupaj ob spoštovanju naših različnosti.

Srečno, Ljubljana, najlepše mesto na svetu!

Zoran Janković

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.