Janković: Zazidljivih zemljišč je dovolj, le cena previsoka

· 1 min branje
Nazaj

Ljubljanski župan v članku za Bloombergadria poudarja, da je v prestolnici dovolj zazidljivih zemljišč, priznava pa, da so predraga.

Ljubljanski nepremičninski trg se sooča s pomanjkanjem ponudbe, posledično pa so cene na vseh segmentih na rekordih. Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v povprečju že presega 4.200 evrov, veliki večini pa so nedosegljive nove stanovanjske enote, kjer cene presegajo pet tisočakov za kvadratni meter. Nepremičninski posredniki poudarjajo, da se premalo gradi, tudi zaradi pomanjkanja zemljišč, ki ne omogočajo gradnjo večjih sosesk. Kot pojasnjujejo se gradijo predvsem manjši nadstandardni objekti, ki nikakor ne vplivajo na cene, še več, ti zaradi specifičnosti celo višajo cene.

Zazidljivih zemljišč je za 40 tisoč stanovanj

Ljubljanski župan Zoran Janković priznava, da so cene stanovanj previsoke, se pa ne strinja, da je premalo zemljišč. »Zadnji občinski podrobni prostorski načrt iz leta 2010 prestolnici omogoča gradnjo 40 tisoč stanovanj. Sprostili smo številna zemljišča za gradnjo stanovanjskih objektov, a se lastniki še niso odločili za prodajo. Čakajo oziroma špekulirajo ter želijo svoja zemljišča prodati po visokih cenah. Trdim, da je zemljišč v Ljubljani dovolj, a so cene visoke,« pravi Janković, ki pojasnjuje, da je zmotno mišljenje tistih, ki menijo, da lahko kar tako spreminjajo namembnost zemljišč.

»Sprememba namembnosti iz kmetijskih v zazidljive parcele ni samo v pristojnosti občine. To se ureja na državni ravni in je potrebno zadostiti številnim pogojem. Poleg tega se moramo zavedati, da kljub temu, da je na prvi pogled veliko prostih zemljišč, so številna na vodovarstvenem območju, kjer je gradnja prepovedana in to se ne more spremeniti. Še enkrat: zemljišč je v Ljubljani dovolj,« pravi Janković in dodaja: »Po našem planu je denimo omogočena pozidava večjega dela ob Litijski cesti, pa na Cesti dveh cesarjev, nenazadnje pa bi lahko investitorji izkoristili tudi načrt profesorja Janeza Koželja, ki je predvidel zgoščevanja objektov. To pomeni, da je mogoče med zgradbami graditi nove stanovanjske površine, ali na degradiranem terenu. Marsikje se je to že zgodilo, denimo v Šiški.«

Nova stanovanja bi lahko bila cenejša

»To bo takrat, ko bo na trgu večja ponudba stanovanj«, pravi Janković. Vse je v rokah lastnikov zemljišč je jasen Janković, ki poudarja, da so cene stanovanj ne glede na vse stroške, ki so povezani z gradnjo, previsoke. »To pokaže enostaven izračun. V povprečju gradnja kvadratnega metra stanovanja stane tja do 1.800 do 2.000 evrov, komunalna ureditev okoli 100, inženiring 100, pa financiranje 100 in zemljišče 100 evrov, kar skupaj znese okoli 2.300 evrov za kvadratni meter. Stanovanja pa se prodajajo od 4.500 evrov naprej. Investitorji tako še vedno zaslužijo. Trdim, da je na tem področju še vedno veliko rezerv.«

Janković sicer poudarja, da bodo nadaljevali z gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj, ki jih v Ljubljani še vedno primanjkuje. Po njegovih besedah se bodo v prihodnjih letih lotili dveh večjih sosesk, in sicer v Stanežičah in Cesti dveh cesarjev, kjer bi lahko svoj dom skupaj dobilo okoli 11 tisoč stanovalcev, polega tega pa potekajo aktivnosti za gradnjo stanovanjskih enot na Rakovi Jelši, Povšetovi, Jurčkovi in Zvezni ulici, kot tudi na Resljevi cesti. Pripravlja se tudi razvojni plan na Litijski cesti.

--
Avtor: Uroš Kokošar
Objavljeno: 23. 9. 2024

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.