Intervju Ljubljana: "Ko bodo dela končana, bo vsem bolje in lepše"

· 2 min branje
Nazaj

Objavljamo intervju z Zoranom Jankovićem, ki ga v Reviji Ljubljana beremo od 9. maja 2023.

--

»Facebook live mi je postal všeč,« z odgovorom o stilu vodenja preseneti župan. To je zdaj še en kanal, prek katerega se pogovarja z Ljubljančankami in Ljubljančani. Pri vodenju mesta že vsa leta stavi na osebni stik, marsikoga preseneti tudi njegov telefonski klic. Veliko se srečuje in pogovarja z ljudmi, sam pravi, da najrajši z mladimi. Ampak ob tem je tudi zelo zahteven sogovornik.

Za vami je zelo intenzivno obdobje. Konec novembra lani so vas Ljubljančanke in Ljubljančani že šestič izvolili za župana, prvi dan tega leta ste praznovali 70. rojstni dan, del javnosti pa vse glasneje nasprotuje nekaterim projektom. Kako doživljate vse to? Se kdaj vprašate, kaj vam je tega treba?

Nikoli! Rad imam Ljubljano in Ljubljančane. V svojem delu neizmerno uživam, zato me neutemeljena negodovanja posameznikov ne morejo ustaviti. Lahko mi dajo le dodaten zagon, da dokažem, da z ekipo delamo strokovno, kakovostno, v dobro meščank in meščanov. Prav njim se lahko zahvalim za vnovično zmago na volitvah že v prvem krogu s kar 62 odstotki glasov, s čimer so mi znova zaupali vodenje mesta ter dali mandat za izpeljavo projektov, ki sem jih poudarjal v predvolilnem času. Posebej sem v ospredje postavljal dva, za katera sem vedel, da bosta dvignila največ prahu – izgradnjo kanala C0 in sežigalnice. Lahko ju ne bi omenjal, ampak to ni moj način. Vedno sem iskren in povem to, kar mislim. Odkrito, brez ovinkarjenja.

Ampak ali je kanal C0 na vodovarstvenem območju res potreben? Nekateri menijo, da boste z njim onesnažili čisto pitno vodo in ogrozili zdravje meščank in meščanov.

Se vam zdi, da bi dopustil ogroziti zdravje ljudi, tudi svoje družine, vnuka in obeh vnukinj? To je popolnoma nesmiselno. Še enkrat poudarjam, da bomo z izgradnjo javne kanalizacije in kanala C0 omogočili opustitev kar 6400 greznic, od tega 4500 v Ljubljani. Priključenost na kanalizacijo bomo povečali na kar 98 odstotkov – pred 16 leti je bila zgolj 68-odstotna, leta 2021 pa 92-odstotna – pri čemer smo že opustili uporabo 20.000 greznic. 71 odstotkov obstoječe kanalizacije v dolžini 1200 kilometrov že leži na vodovarstvenem območju. Ne želim biti žaljiv, ampak tisti, ki so zdaj najbolj goreči nasprotniki, so šele pred petimi meseci ugotovili, da kanal C0 sploh obstaja. Trasa kanala je bila določena že pred 30 leti. Po ponovnem pregledu so strokovnjaki ugotovili, da je najbolj ustrezna in da druge možnosti ni. Treba je zaupati stroki. Če me boli zob, grem k zobozdravniku, in ne k ortopedu. Prepričan sem, da bo s kanalom C0 čista pitna voda še bolj zaščitena. To je tudi cilj projekta.

Se vam zdi, da bi dopustil ogroziti zdravje ljudi, tudi svoje družine, vnuka in obeh vnukinj? To je popolnoma nesmiselno.


Pred Mestno hišo so zdaj vsak mesec protesti. Vas skrbi, da so vam Ljubljančani obrnili hrbet?

Najprej se je treba vprašati, koliko tistih, ki se zbirajo na protestih pred Mestno hišo, je v resnici sploh Ljubljančanov. Ne nasprotujem protestom, dokler so ti mirni in spoštljivi, saj ima vsak pravico izraziti svoje mnenje. Prav tako me ne skrbi, da bi mi Ljubljančani obrnili hrbet. Podporo so mi izkazali na vseh volitvah, z njimi se srečujem na ulicah in na dnevu odprtih vrat, kjer skupaj rešujemo številna vprašanja. Z veliko večino smo vzpostavili odkrite in dobre odnose. Doslej me je obiskalo več kot 32.000 ljudi.

V Mestnem svetu pa Lista Zorana Jankovića nima več večine …
Drži. Zato smo sklenili koalicijo z Gibanjem Svoboda in sodelujemo odlično. Ni pa prijetno na sejah poslušati neargumentirane kritike, včasih celo žalitve posameznih opozicijskih svetnikov. Me pa zato veseli, da z državo zelo dobro sodelujemo. Kot sem že večkrat poudaril, imamo veliko srečo, da je Robert Golob postal predsednik vlade ravno v času energetske krize, saj je eden največjih strokovnjakov v Evropi na tem področju.


Dostikrat slišimo, da je Ljubljana eno samo veliko gradbišče, nekateri se pritožujejo, da morajo voziti po obvozih.

Res je, v Ljubljani veliko gradimo. Še letos naj bi v Ljubljani začela delovati plinsko-parna enota, načrtujemo izgradnjo sežigalnice, urejamo kanalizacijo na 261 cestah, končujemo bazen Ilirija, Center Rog, gradimo mestna stanovanja… Če se gradi, brez prometnih zapor ne gre. Vedno pravim, da je treba malo potrpeti; ko bodo dela končana, bo vsem bolje in lepše. Sam neizmerno uživam, ko opazujem, kako projekti napredujejo, zato se vsak vikend odpravim na oglede. Po ureditvi Petkovškovega nabrežja od Resljeve do Rozmanove ulice, ki bo nova peš cona, bo območje za pešce obsegalo skoraj 19 hektarjev. Pod Centrom Rog, ki bo končan jeseni, je garaža, kjer bodo lahko parkirali tudi okoliški stanovalci. Prenovili smo Čufarjevo ulico, na kateri smo zasadili drevesa. Pri vseh prenovah cest, kjer je možno, urejamo pločnike, kolesarske steze in drevorede. Končno se bo začela prenova železniške in avtobusne postaje z Vilharjevo in Masarykovo ulico ter podvozom Šmartinka. Začenjamo prenovo Linhartove ceste od križišča z Dunajsko do krožišča pri Žalah. Čakamo na gradbeno dovoljenje za prenovo osrednje tržnice s podzemno garažo.

Na področju športa poleg Ilirije z garažo za bližnje stanovalce načrtujemo še prenovo bazena v Vevčah, stadiona ŽAK in gradnjo plezalnega centra na Viču. Še kultura: prenovili bomo Palačo Cukrarna, ki bo namenjena mladim, in dogradili Baragovo semenišče. Načrtujemo tudi gradnjo 1500 mestnih stanovanj. Če nam bo država podelila koncesijo, bomo zgradili sežigalnico po najvišjih okoljskih standardih, s čimer bomo zagotovili čistejši zrak, boljše zdravje in kar 70-odstotno samozadostnost, saj bomo 30 odstotkov energije pridobivali iz biomase, 30 iz odpadkov, 10 iz sončne energije in samo 30 odstotkov iz plina. To bo omogočilo tudi nižjo ceno za uporabnike.

Kako pomembna je za uspeh dobra ekipa? Ne nazadnje odgovornost za sprejete odločitve na koncu prevzamete vi.

Res je. Vendar brez sodelavk in sodelavcev ne bi šlo. Oni so ključni za uspeh. Imam najboljšo ekipo in na to sem izjemno ponosen. Po znanju, strokovnosti in učinkovitosti lahko tekmujejo z vsakim zasebnim podjetjem. Njihovo strokovno mnenje šteje in na podlagi tega mi nato ni težko sprejeti odločitve. Sodelavke in sodelavci se tudi ves čas izobražujejo, prav tako se veselijo uspehov. Prepričan sem, da smo skupaj spremenili miselnost v javni upravi. Ključno je sodelovanje, moja naloga pa je podobna nalogi trenerja v moštvenih športih: vsakomur najti pravo mesto, ga motivirati in zaščititi.

Ponosen sem, da v Ljubljani negujemo solidarnost, strpnost in tovarištvo.

Maj je za Ljubljano poseben mesec, saj na dan zmage praznujemo mestni praznik. Je Ljubljana danes še vedno herojska?

Absolutno, čeprav se je nemogoče primerjati z vojnim obdobjem, ko so ljudje umirali za mir in svobodo. Menim, da je v sedanjem času najbolj herojsko, če se ne delimo. Šteje samo to, ali si dober človek ali ne. In to, da se spoštujemo in da smo zmožni sprejeti drugačnost in različnost. Zame je herojstvo tudi to, da sprejmeš in delaš dobro, da pomagaš. Predvsem pa, da ne škodiš drugemu. Ponosen sem, da v Ljubljani negujemo solidarnost, strpnost in tovarištvo, da ne pozabljamo, da smo tu zaradi naših prednikov, ki so se uprli okupatorju. Ta konec tedna smo se spet množično odpravili na pohod po Poti ob žici. Vsa ta pozitivna energija, druženje meščank in meščanov vseh generacij … Ni lepšega! V Ljubljani živi veliko res izjemnih ljudi in letos ponosno predstavljamo nova častna meščana Elzo Budau in prof. dr. Stanka Kristla. Obema, kot tudi preostalim nagrajencem, s ponosom in iz vsega srca iskreno čestitam!

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.