Nekaj najlepšega je, ko vidiš, da nekaj nastaja

· 2 min branje
Nazaj

Delimo intervju z županom Zoranom Jankovićem, objavljen v majskem glasilu Ljubljana.
Avtorica: Kaja Benko
Foto: Doris Kordić

--

Na sončno pomladno soboto smo se pridružili županu Zoranu Jankoviću na ogledu nekaterih gradbišč. Znano namreč je, da vikende zelo rad izkoristi za obiskovanje gradbišč, kjer od blizu opazuje, kako napredujejo dela pri projektih MOL. Pravi, da se zanj pravo delo začne šele takrat, ko je pogodba podpisana in se začnejo dela.

Ogled smo začeli na Ižanski cesti, kjer so na odseku od Jurčkove do Peruzzijeve ceste dela v polnem teku. Tam urejajo javno kanalizacijo, vodovod in drugo infrastrukturo, površine za pešce in kolesarje ter zasajajo nova drevesa. Cesta dobiva povsem novo podobo, prebivalci ob njej pa večjo kakovost bivanja. Takoj je jasno, da župan nikjer ne ostane neopažen. Delavce na gradbišču pozna po imenih, z vsakim spregovori vsaj nekaj besed, potem pa se ustavi pri eni od hiš, kjer starejša gospa delavcem ravno ponuja kavo. Županu takoj pohvali njihovo delo in pove, da se res veseli, kako lepo bodo uredili okolico njene hiše. Samo nekaj korakov naprej iz hiše stopi drug stanovalec, ki župana prav tako navdušeno obvešča o napredku del, pa tudi o tem, kakšno visoko gredo si bo uredil na dvorišču pred hišo.

Nato smo se zapeljali do prenovljene črnovaške ceste in do novega vodovodnega mostu, ki bo pešcem in kolesarjem skrajšal pot med Rakovo jelšo in Barjem. Župan pravi, da ga bodo uradno odprli v dneh okoli mestnega praznika. Z Rudnika nas pot pelje na drug konec Ljubljane, na gradbišče Kopališča Vevče, kjer bodo plavalci dobili še en sodoben plavalni center. Župana tudi tu takoj obkrožijo delavci, ki mu razlagajo, kako napredujejo dela. »V tem bazenu sem se tudi jaz kopal, in ko so se Vevče zaprle, je bila to prava tragedija,« spomni župan in razloži, da bo tu pokrit 25-metrski in odprt olimpijski bazen, s čimer bodo zagotovili še boljše pogoje tako za tekmovalno kot rekreativno plavanje. »Veste, je ni lokacije, kot je ta, na eni strani Ljubljanica, na drugi bazen, nad reko pa ploščad, kjer sediš in uživaš!«

Župan načrtuje, da bo notranji bazen odprt še letos, ob tem pa spomni na dolgih 15 let, ko je bilo kopališče zaprto. »Nikoli ne vemo, kje se lahko zalomi, pri pridobivanju zemljišč, soglasij ali izdaji gradbenega dovoljenja, zato vsako leto v proračun vključimo za eno tretjino projektov več, kot imamo zagotovljenih sredstev. Tako ne izgubljamo časa in lahko sredstva v takih primerih že v istem letu preusmerimo na druge projekte, ki so v teku.«

Naša naslednja postaja je nova Plinsko-parna enota (PPE), ki je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj Ljubljane, predvsem pa za varovanje okolja in za še višjo kakovost življenja v mestu. Življenje prebivalcev na tem koncu se bo po mnenju župana bistveno izboljšalo: »Ko bo PPE priključena na omrežje, bomo v Ljubljani porabili 70 odstotkov manj premoga, vir za toploto in paro pa bo postal plin. Ko bomo zgradili še sežigalnico, predvidoma na Barju, pa bomo kar 70-odstotno samooskrbni,« razloži župan: 30 odstotkov bomo pridobili s sežigom, 30 z biomaso, 10 s sončno energijo in samo 30 odstotkov bo uvoza plina. S tem bodo tudi položnice za prebivalce nižje.

Na vsakem gradbišču je bolj jasno, da se delo za župana ne konča, ko podpiše pogodbo. »Takrat se delo šele začne! Edini dan, ko smo nasprotniki, je dan, ko izbiramo izvajalce del in se dogovarjamo o ceni. Oni hočejo preveč za moj okus, za njihov okus mi dajemo premalo, ampak ko se zmenimo, postanemo partnerji. Ali ni nekaj najlepšega, ko vidiš, da nekaj nastaja,« navdušeno pravi župan, medtem ko si ogleduje dela: »Pogodbo lahko podpiše kdorkoli, jaz pa sem na gradbiščih tudi po 50-krat, saj me zanima, kako se začne in kako raste ter se razvija projekt vse do odprtja.«

In že smo na naslednji lokaciji, kjer si ogledamo gradnjo mestnih stanovanj. To je še ena izmed osrednjih točk županovega dela. »Pravkar smo oddali v uporabo 88 stanovanj,« pokaže na že zgrajeno sosesko Zelena jama, na gradbišču na drugi strani ulice jih bo čez leto in pol zraslo še dodatnih 87.

Na področju gradnje mestnih stanovanj je dogajanje zelo intenzivno, saj je v različnih fazah gradnje kar 1500 stanovanj, od tistih, kjer Javni stanovanjski sklad MOL še čaka na gradbena dovoljenja, pa vse do tistih ob Litijski in Pesarski, ki bodo naslednja na vrsti za vselitev.

Na obrobju Tivolija nas čaka še zadnji postanek: Kopališče Ilirija. Plavalci komaj čakajo, da bo ta sodobni športni objekt odprl vrata, mi pa upamo, da nedavni namerni požig ne bo zamaknil časovnice projekta. Bazeni so po navadi precej energijsko potratni, zato župan kot največji dosežek tega projekta šteje popolno samooskrbnost, ki bo zagotovljena s sončno in geotermalno energijo. »To je pa moje največje veselje, Lattermanov prehod!« župan ponosno pokaže na novo povezavo med parkom Tivoli in Celovško cesto.

Ljubljana bo vedno mesto heroj, solidarno, strpno in tovariško mesto, zame najlepše na svetu.

Župan torej budno spremlja potek projektov, hkrati pa je z mislimi že pri tistih, ki nas čakajo v prihodnosti. Med najpomembnejšimi omenja Palačo Cukrarna, Baragovo semenišče, Atletski center v Šiški ter Zdravstveni dom Jarše in širitev Zdravstvenega doma na Metelkovi.

Verjetno najbolj nestrpno pa čaka na dokončanje gradnje kanala C0. »Če ne bi bilo nekaj posameznikov, ki nam na vse možne načine nagajajo, bi bil ta za Ljubljano zelo pomembni projekt že zaključen,« poudarja župan in dodaja: »Ni prav, da strašijo meščanke in meščane, zato še enkrat poudarjam, da bomo s tem projektom še dodatno zaščitili našo pitno vodo in poskrbeli za varovanje okolja. Moji vnuki živijo tu, in če ne drugega, ali res mislite, da bi s čimerkoli ogrozil njihovo zdravje?«

Ker smo ravno pred mestnim praznikom, nam je župan razkril še en projekt, ki ga bo predstavil prav na praznik. Na območju, kjer danes stoji remiza, načrtujejo ureditev 50.000 kvadratnih metrov velikega območja, kjer bo 10 odstotkov prostora namenjenega mestnim stanovanjem, vse preostalo pa bo park. To bo še ena velika zelena oaza sredi mesta, namenjena sprostitvi, druženju in kakovostnemu preživljanju časa, LPP pa bodo preselili v Stanežiče.

Do 9. maja, mestnega praznika, župan čuti globoko spoštovanje, saj je to dan, ko še posebej slavimo herojsko zgodovino našega mesta, ko so partizani z zavezniki premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem.

»Ljubljana bo vedno mesto heroj, solidarno, strpno in tovariško mesto, zame najlepše na svetu! Ob prazniku čestitam meščankam in meščanom, še posebej pa novima častnima meščanoma, Julki Žibert in prof. Janezu Koželju, ki sta vsak na svojem področju zaznamovala našo lepo Ljubljano!« župan Zoran Janković konča naše druženje.

 

 

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.