Pojdi na volitve

· min branje
Nazaj

V KATERO VOLILNO ENOTO SODITE?
Preverite na zemljevidu spodaj ali pa vpišite svoj naslov tukaj.

OSNOVNE INFORMACIJE O VOLITVAH

1. ZAKAJ NA VOLITVE?
Lokalne volitve omogočajo prebivalcem lokalne skupnosti, da lahko vplivajo na delovanje lokalne samouprave in so kot take bistvene. Lokalne volitve omogočajo, da imajo prebivalci neposreden vpliv na sestavo lokalnega predstavniškega telesa in s tem tudi na odločitve, ki jih ta sprejema.

2. KDO LAHKO VOLI?
Volilna pravica je splošna in enaka, kar pomeni, da je pravica vsakega državljana, ki je dopolnil 18 let, voliti in biti izvoljen ne glede na razredno, narodnostno, rasno, ekonomsko ali drugo pripadnost. 

3. KDAJ SO VOLITVE?
Volitve so v nedeljo, 5. oktobra 2014. Volišča so odprta od 7.00h do 19.00h. Lokacije volišč v posameznih enotah, si lahko pogledate tukaj.

4. KAJ PRINESEM NA VOLIŠČE?
Na volišče lahko prinesete samo osebno izkaznico.

5. PREDČASNO GLASOVANJE
Če redno hodite na nedeljske izlete, potem se že med tednom po klepetu v eni izmed ljubljanskih kavarn, ustavite na naslovu Kresija, Adamič Lundrovo nabrežje 2, I. nadstropje in oddajte svoj glas za župana in Listo kandidatov za Mestni svet.  

Datumi predčasnih glasovanj:

torek, 30. 9. 2014, med 9.00 in 17.00 uro
sreda, 1. 10. 2014, med 9.00 in 17.00 uro
četrtek, 2. 10. 2014, med 9.00 in 19.00 uro

6. VLOGA MESTNIH SVETNIKOV
Mestni svetniki na mestni ravni opravljajo precej podobno nalogo tisti, ki jo na državni ravni opravljajo parlamentarci. Le da mestni svetniki svojega dela ne opravljajo poklicno, pač pa se praviloma sestajajo zgolj enkrat mesečno in obravnavajo akte, s katerimi zagotovijo denimo gradnjo mostov, pa cest, obnove šol in vrtcev ali pa ureditve parkov in sprehajalnih poti ob rekah. 

Nadalje mestni svetniki sprejemajo pravno podlago za dodeljevanje štipendij za nadarjene ter razdelitev sredstev športnim, mladinskim in kulturnim organizacijam, ki zagotavljajo številne prostočasne aktivnosti, v katerih lahko mladi razvijajo svoje talente in kreativnost. Mestni svet s svojim delovanjem omogoča še delovanje četrtnih mladinskih centrov, ki mladim ponujajo številne možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa, poleg tega pa sprejemajo prostorske akte, ki zagotavljajo gradnjo novih stanovanj ali strateške aktov, s katerimi ustvarjajo pogoje za prijaznejše ravnanje z okoljem, ipd.

7. ZAKAJ JE DOBRO, DA IMA ŽUPAN VEČINO MESTNIH SVETNIKOV IZ SVOJE LISTE?
Odločitve se v mestnem svetu sprejemajo z večino glasov, saj je to eden temeljnih postulatov demokracije. Če torej župan želi obnoviti šolo, zgraditi cesto, odpreti mladinski center ali zagotoviti več sredstev za športna društva, mora tak predlog v obravnavo predložiti mestnemu svetu. Slednji pa ga mora sprejeti z večino glasov. Te lahko župan dobi na dva načina. Bodisi z oblikovanjem koalicije, v katero se poveže več strank, ki tvorijo večino ali pa na volitvah doseže tako dober rezultat, da ima njegova lista večino v mestnem svetu in zato povezovanje z ostalimi strankami zato ni potrebno.

Kadar ima županova lista v mestnem svetu večino glasov, lahko vso energijo in ves čas župan in mestni svet namenita zgolj razvoju mesta in zagotavljanju kakovostnejšega bivanja v njem. Zato lahko trdimo, da je za uspešno županovanje izjemnega pomena tudi, da ima župan večino mestnih svetnikov iz svoje liste.

Listo si poglejte tukaj.

 

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.