Pridobivanje EU sredstev

· min branje
Nazaj

V obdobju 2007-2013 smo za projekte mestne uprave, javnih podjetij in zavodov, katerih ustanoviteljica je MOL, skupaj vredne skoraj 228 milijonov evrov, z uspešnimi kandidaturami prejeli pravico do črpanja več kot 120 milijonov evrov evropskih sredstev, med njimi za:

- projekt Civitas Elan (spodbujanje trajnostne mobilnosti)
- Center urbane kulture Kino Šiška
- Regijski center za ravnanje z odpadki (največji kohezijski projekt v državi)
- gradnjo Mrtvaškega mostu, ki smo ga nato preimenovali v Materinski most
- projekt rekreacije in izobraževanja ob Savi (RIC center)
- večnamenski nogometni stadion Stožice
- prenovo arheoloških parkov
- prenovo Trga republike
- prenovo Plečnikove hiše
- energetske sanacije vrtcev in osnovnih šol
- muzej lutk na Ljubljanskem gradu
- projekt Podjetno v svet podjetništva za mlade

v letošnjem letu pa tudi za projekte:

- parkirišče P+R Dolgi most
- parkirišče P+R Barjanka
- Gimnastični center Cerar – Pegan- Petkovšek
- projekt Ljubljana za zeleno mobilnost – ureditev brežin Grubarjevega kanala s postavitvijo pristanov

Po oddanih kandidaturah čakamo še odločbe pristojnega ministrstva za projekte Centralna čistilna naprava Ljubljana, gradnjo povezovalnega kanala CO Ljubljana-Vodice-Medvode in Aglomeracije 2000 (urejanje kanalizacije na območjih z več kot 2000 prebivalcev). Pričakujemo tudi pozitiven odgovor za obnovo Švicarije.

Tudi v prihodnjem mandatu bomo aktivno spremljali razpise evropske kohezijske politike v finančni perspektivi 2014-2010. Uporabne informacije, nova znanja in partnerje v projektih spoznavamo in pridobivamo tudi s članstvom v evropskih organizacijah, najbolj aktivno v največji mreži evropskih mest Eurocities. Vodstva evropskih glavnih mest od začetka leta 2013 na rednih srečanjih s komisarjem za regionalno politiko in urbani razvoj dogovarjamo Urbano agendo EU, preko katere v evropskih politikah, predvsem na področjih trajnostnih aktivnosti, brezposelnosti in socialne vključenosti, dodatno krepimo urbano dimenzijo razvoja z upoštevanjem značilnosti in potreb urbanih območij, v katerih število prebivalcev narašča.

Za pridobitev evropskih sredstev si bomo prizadevali tudi pri nekaterih že načrtovanih ali začetih projektih: Cukrarna, Center kreativnih industrij v Rogu, Minipleks, Plavalni center Ilirija ipd. Pri tem pričakujemo tudi bolj odzivno vlogo države, ki naj v prihodnje jasno opredeli prioritete ter aktivneje spodbuja in omogoča črpanje evropskih sredstev. Ob tem naj bo pogumnejša pri ključnih razvojnih projektih, kot je drugi tir železnice s poglobitvijo tirov v Ljubljani.

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.