Prva ZERO WASTE prestolnica

· min branje
Nazaj

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je potrdil Strategijo ravnanja z odpadki oziroma Zero Waste načrt za obdobje 2014-2035. Vizija Mestne občine Ljubljana je postati občina, ki z viri ravna gospodarno in trajnostno, kjer nastajajo zelena delovna mesta ter kjer dragoceni viri ne končajo na odlagališču in hrana ne med odpadki. Sprejem načrta je eden od korakov v postopku vstopanja občine v nacionalno in evropsko mrežo skupnosti na poti do družbe brez odpadkov.

Načrt bo preverila še nacionalna organizacija, ki nato predlaga sprejem občine v mrežo Zero Waste Europe. Zero Waste gibanje je na globalnem nivoju organizirano v Zero Waste International Alliance, ki združuje Zero Waste organizacije na vseh celinah.  V Evropi je 20 nacionalnih Zero Waste organizacij in več kot 300 lokalnih skupnosti (občin, regij, pokrajin), združenih v mrežo Zero Waste Europe. Konec januarja letos smo Ekologi brez meja preko programa Zero Waste Slovenija postali nacionalna organizacija za Slovenijo. Občina, ki želi postati del mreže Zero Waste, mora izpolnjevati določene pogoje. V prvi vrsti mora sprejeti Zero Waste definicijo, ki se zavzema za vzpostavitev krožnega gospodarstva in ne vključuje odlaganja ali termične obdelave odpadkov v nobeni obliki. Sprejeti mora Zero Waste načrt, v katerem opredeli cilje in roke za doseganje teh ciljev, ti pa so seveda usklajeni s trenutnim stanjem in z dosežki na področju ravnanja z odpadki na lokalnem nivoju.

140908 novinarska konferenca Zero Waste Europe nrovan 020

140908 novinarska konferenca Zero Waste Europe nrovan 019

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.