ZJ novice

Dušan Merc"Spoštovani gospod župan!

Ker sem izvedel, da ponovno kandidirate za župana Ljubljane, bi Vam rad napisal nekaj vrstic ob vaši kandidaturi.

Nobenemu politiku ne verjamem. Politike sodim lahko samo po dejanjih, ne po besedah. S tem se nekako držim zelo modrega reka iz Svetega pisma, ki gre nekako takole: »Ne sodite jih po njih besedah pač pa po njih dejanjih.«

Ker sem Ljubljančan po rodu, si jemljem pravico, da ocenjujem vaša dejanja, kaj ste storili za Ljubljano v času svojega dosedanjega županovanja.

Vsekakor veliko. Ogromno. Tega ne morejo zanikati vaši najbolj zagrizeni politični in siceršnji nasprotniki. Ni potrebno naštevanje kaj. To bodo naštevali drugi – od na novo ovrednotenih vedut Ljubljane, komunale, razvoja komunikacij, uspešne sociale itd..

Kot nekdanji ravnatelj Osnovne šole Prule lahko kompetentno zapišem, da ste v vseh mandatih izjemno skrbno bdeli nad blagostanjem osnovnih šol in vrtcev, da ste s svojo ekipo enakomerno, in po moji oceni, pravično in umirjeno, povečevali blagostanje za vse šole in vrtce v Ljubljani.

To je zame bistveno, ni pa najpomembnejše. Najpomembnejše za stanje duha v Ljubljani je, ne simbolni ravni, da so se na Pot spomina in tovarištva vrnili stebri s peterokrako zvezdo. Če pustimo ob strani vse grdo in grozno, vse pravično in nepravično, vse tragične usode vseh ljudi na Slovenskem med drugo svetovno vojno in tudi po njej, so peterokrake zvezde simbol upora Ljubljančanov zoper fašizem in nacizem.

Med drugo vojno je bila Ljubljana eno samo veliko koncentracijsko taborišče, podobno okupiranim območjem drugod po svetu danes, sedaj. Temu se je s slovenskimi partizani po celi Sloveniji in ilegalci izjemno pogumno uprla tudi Ljubljana in okolica.

S ponovno postavitvijo teh simbolnih znakov se je pod Vašim županovanjem zoperstavila današnji žalostni kapitulantski in revanšistični politiki nekaterih, ki bi vendarle morali priznati da je bilo bojevanje na strani angloameriških in sovjetskih vojaških sil temelj današnje države in celovitosti slovenskega ozemlja.

Torej – v tem pismu ne navajam nekaterih zamer, ki jih imam zoper Vas. Želim Vam le v razumnem roku sojenja, ki Vas čakajo. Že sedaj se vse skupaj vleče nepošteno dolgo do vas in tudi do prebivalcev Ljubljane. Ljubljančani si nedvomno želijo konec teh žal tudi politično pravnih komedij. Seveda pa s tem ni rečeno, kakšne bodo razsodbe. To ni moja stvar. Ker pa ste pogumen in tudi uporen človek, kar pri Vas osebno zelo cenim, boste tudi to, mislim, pokončno prenesli.

Ah, pa še to, če sem že pri besedi: če boste, in skoraj ne dvomim, da ne boste uspeli na volitvah, Vaše praznovanje ponovne izvolitve ni samo Vaš osebni prestižni dogodek, je dogodek tudi za prebivalce Ljubljane.

Zato si zaslužijo Vaše praznovanje po meri Ljubljane in ne katerega drugega glavnega mesta iz nekdanje Jugoslavije. Me razumete?

Lep pozdrav in veliko zdravja in osebne radosti"

Dušan Merc, nekdanji ravnatelj OŠ Prule