Janez Stanovnik (2018)

Nazaj

"Zoki je dal glavnemu mestu države Slovenije moderno podobo. Plečnikove umetnine – Tromostovje, tržnica, Univerzitetna knjižnica, Šišenska cerkev in druge, so zasijale v novem ambijentu. Novi mostovi povezujejo mestne četrti v celoto; nekdanja predmestja so postala integralni del mestne celote, stanovanjske stolpnice obkrožajo mesto. Ob marsikateri novogradnji se je pokazalo, da je »drobovje« pod površjem dotrajano in često gnilo. Zoki se je lotil vsega tega z neizmerno korajžo, organizacijsko sposobnostjo in delovno energijo. Sodelavci so mu pomagali in sledili. Niso samo prodajalke Mercatorja jokale, ko so ga odstavljali!

Toda moj prijatelj Zoki ni samo graditelj in ustvarjalec, on je postal »duša Ljubljane«.

»Hej brigade… vse do bele Ljubljane,« se ne ori samo iz njegovega grla, ampak stotin mladih, ki so mu hvaležni za Stožice, starostnikov, ki so namesto hiralnice na Vidovdanski dobili vrsto domov (Tabor, Fužine, Ježica, trnovo).

Z Nušo (bivšo županjo) sta zgradila »zeleni prstan« kjer so okupatorji nekoč postavljali bodečo žico in mitraljetska gnezda okoli največjega taborišča zasužnjene Evrope. Kongresni trg je od parkirišča avtomobilov postal mesto proslav in utrjevanja narodne identitete.

Delo ni dokončano. Zoki potrebujemo te, da delo nadaljuješ, kot si si ga zamislil."

Tvoj prijatelj Janez

Nazaj

© 2023 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.