Robert Štaba (2018)

Nazaj


"Na deklerativni ravni zagotovo težko srečamo posameznika, ki ne bi podprl prizadevanja za zmanjševanje števila umrlih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah. Vendar pa se vse spremeni, ko od njega pričakujemo, da naredi konkreten korak. Kot posameznik, kot zaposleni, kot krajan, državljan…Praviloma se odloči za korak nazaj, analizira,  kaj to pomeni zanj in kakšne posledice in obveznosti prinaša odločitev ZA. Zanimivo? Kajti že sama odločitev ZA pomeni ZA življenju in ZA zdravju ter s tem višji kvaliteti našega skupnega vsakdanjega življenja. Seveda pa ZA, pomeni veliko konkretnih dejanj, sprememb, izzivov in nemalokrat kratkoročno nepriljubljenih dejanj, ki pa na dolgi rok štejejo. V Evropskem združenju žrtev prometnih nesreč  /FEVR/ spoštujemo, cenimo in smo hvaležni slehernemu posamezniku ali nosilcu oblasti, ki se odloči ZA. In to ne preračunljivo, hipno, za kratek čas, temveč jasno, odločno in na dolgi rok. V slovenskem prostoru so najvišje priznanje FEVR do danes prejeli; EU komisarka za transport Violeta Bulc, akademik Marko Marijan Mušič in župan MO Ljubljana Zoran Jankovič. 

Gre za tistega župana, ki je že leta 2007 podprl prvo obeležitev Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč in tistega župana, ki je leta 2017,  podprl podobno obeležitev, vendar,  tokrat kot osrednjo prireditev za celoten svet. Gre za župana tistega mesta, ki je v svet ponovno ponesla sporočilnost Vizije nič, ki v slovenski prestolnici sloni na številnih konkretnih dejanjih višje varne mobilnosti. Zaznavamo in živimo jo v številnih izobraževalnih vsebinah v vrtcih, šolah, na prireditvah, na področju številnih nadgradenj cestne infrastrukture, varnih šolskih prevozih in poteh, multimodalnosti, varne in uporabnikom prijazne mobilnosti ter številnih ukrepih za zavarovanje najšibkejših udeležencev cestnega prometa. Gre za tisto prestolnico, kjer dandanes, tisti, ki sodelujemo na strokovnih in drugih mednarodnih konferencah varne mobilnosti, s ponosom predstavljamo in govorimo o primerih dobre prakse, od kod prihajamo in kaj nas čaka v prihodnosti. Moderno, urbano, varno mobilnost zavito v prečudovit biser Slovenije – to je zelena Ljubljana. Spoštovani župan Zoran Jankovič, dejanja, preteklo delo in vizija za naprej, vse to šteje. Zato še enkrat iskrene čestitke ob zasluženem priznanju Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) in iskrena ter javna zahvala v lastnem imenu."

Robert Štaba, podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

Nazaj

© 2023 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.