Očitek o kršitvi zakonske obveznosti

Nazaj

NAVEDBA KPK

Komisija je pri zavezancu ZORANU JANKOVIĆU (Pozitivna Slovenija; PS) ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede:

  • razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in

  • spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti prek 2,4 mio. €)

POJASNILO ZORANA JANKOVIĆA

Večkrat sem pojasnil, da sem bil, in sem še prepričan, da poročanje v tem primeru ni bilo potrebno, saj ni prišlo do spremembe premoženjskega stanja, temveč le njegove oblike, prav tako je znan vir VSEH mojih finančnih sredstev. Celo KPK v odgovoru na vloženo tožbo odgovarja, da izvor premoženja ni sporen. Tudi sicer so bila med pravniki in zlasti ekonomisti v času poročanja, in so še vedno, o tem deljena mnenja.

Očitki sistematičnih in večkratnih kršitev poročanja z namenom skrivanja premoženjskega stanja bi bili smiselni le v  primeru povečanja premoženja, tega pa v mojem primeru nikakor ni bilo. Celo nasprotno, javno objavljeno je, da je družina Janković v poslovanju med leti mojega županovanja, to je od konca leta 2006 do 2013, izgubila skoraj celotno premoženje, katerega vrednost je po ugotovitvah Financ padla na le okoli 3 milijone evrov. Zakaj torej skrivanje, ne poročanje? Le zaradi takratnega prepričanja, da takšno poročanje o zmanjšanju premoženja ni potrebno, saj tveganja korupcije [1] v tem primeru ne more biti.

V primeru, da je res to potrebno ugotavljati in izpostavljati javno, seveda priznam, da je bila to moja napaka. Torej gre za prekršek in ne sum koruptivnega ravnanja. Za ta prekršek sem KPK že plačal kazen v znesku 400 €.

----------------------------------------------------
[1] 4. člen zakona: »... korupcija je vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega.«

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.