Intervju za STA: Prihodnost turizma v Ljubljani tudi oživitev Orient Expressa

· min branje
Nazaj

Ljubljanski župan Zoran Janković je v pogovoru za STA ob polovici mandata dejal, da so v prestolnici epidemijo covida-19 izkoristili za pospešitev infrastrukturnih projektov. Medtem pa izziv predstavlja oživitev prej močnega turizma. Janković stavi na kongresni turizem, prihodnost pa vidi tudi v železniški povezavi prestolnic do Istanbula.   

Glede naložb v cestno in komunalno infrastrukturo je spomnil na urejanje Tržaške ceste in po več desetletjih kanalizacije ob Dunajski. Do novega leta računa na podpis pogodbe za prenovo Črnovaške ceste, ki bo dobila prepotrebne kolesarske steze, pločnik in kanalizacijo. Sledila bo prenova Ižanske, nato še Jurčkove ceste.

Vesel je prenove Hruševske ceste, prav tako Zadobrovške in Brdnikove, ki sta v teku. Za kolesarsko stezo ob Dolenjski cesti "projektanti že iščejo rešitve," na obnovo pa bodo počakali Litijska, del Zaloške in del Šmartinske ceste.

Epidemija je sicer nekoliko zaustavila tempo hotelske gradnje. Nadaljujejo se gradnja hotela Zlatarne Celje na Bavarskem dvoru, povečevanje hotelskih kapacitet Monsa in projekt Šumi. "Da bi investitorji zdaj začeli graditi hotel na novo, pa ne gre pričakovati," meni župan, četudi je čas za gradnjo po njegovih ocenah idealen.

Prepričan je, da bodo spremembe v turizmu po svetu vidne vsaj pet let. Prilagoditi se bo treba manjšemu številu medcelinskih turističnih letov. Izpostavil je pobudo za oživitev Orient Express povezave od Dunaja do Istanbula. Župane glavnih mest na omenjeni poti je pozval k podpisu pisma, s katerim bi vlade prosili, naj na ravni EU za projekt zagotovijo nepovratna kohezijska sredstva. "Ravno zato, ker nimamo letalskih povezav in bo vlak za potovanja mnogo prijaznejši."

Velik interes ostaja na področju gradnje poslovnih objektov. "Veliko tujcev se zanima zanje," je dejal in dodal, da priprave na gradnjo Emonike dobro potekajo.

Izpostavil je projekt Bežigrajski športni park (BŠP), od katerega še ni odstopil poslovnež Joc Pečečnik. Projekta opozicija v mestnem svetu ne podpira, saj si prizadeva za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, minister za kulturo Vasko Simoniti pa je odpravil že drugo pozitivno mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po Jankovićevem mnenju Simoniti te pravice nima, "če jo ima, potem pa lahko ukine zavod".

BŠP je na skupščini deležnikov projekta - poleg Pečečnika in mestne občine je to še Olimpijski komite Slovenije - dobil soglasje vseh za odškodninsko tožbo in dveh za kazensko prijavo Simonitija, je dejal župan.

"O tem ministru nimam dobrega mnenja," je dodal in med kritikami navedel, da je edini med ministri, ki ni dal soglasja k sporazumu med državo in glavnim mestom, ki ga letos tako sploh še niso podpisali. Na to temo bo Janković zaprosil za srečanje s premierjem Janezom Janšo.

Pohvalil je avgustovsko predstavitev vlade o črpanju evropskih sredstev, a dodal, da premier, s katerim sta se med pomladansko epidemijo veliko usklajevala, to pokvari s svojimi tviti. "Zakaj mora tvitati, ne vem," pravi Janković, ki prestolnico vodi že 14 let.

V Ljubljani so vsak petek potekali tudi protivladni protesti. "Veliko zahtev kolesarskih protestnikov podpiram, a se protestov ne udeležujem. Politiki moramo take zadeve reševati v mestnih svetih oz. parlamentu," je dejal. Spomnil je, da je bil v Ljubljani tudi protest Rešimo Slovenijo v času prejšnje vlade. "Družba ima pravico do izkazovanja svojega mnenja. Da ga le sporočajo spodobno, nenasilno in strpno," je navedel in obsodil vsakršno nasilje.

Med projekti, kjer stvari ne tečejo povsem po načrtih, je tudi kanal C0. Občina mora opraviti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje za vgradnjo kanalizacijskega kanala s kineto med Brodom in Črnučami. Janković pričakuje pozitivno mnenje. "Če odločijo, da kineta ni prava, ni težav, bomo pač naredili brez nje, za kar imamo pravnomočno gradbeno dovoljenje, razen za šest metrov," je dejal.

Nekatere okoljevarstvene organizacije, lastniki okoliških zemljišč, pa tudi del opozicijskih svetnikov menijo, da projekt C0 ogroža vir pitne vode za celotno prestolnico. "Če bi karkoli počilo, bi se čistilna naprava na Brodu pred avtocesto, ki postaja zadrževalnik, kot ga imamo v Savskem naselju in Kajuhovi cesti, pa tega nihče ne čuti, zaprla. Ni pogojev, da onesnaži vodo," je zagotovil.

Po županovih besedah se bo v prestolnici pospešila gradnja stanovanj. Omenil je projekte pri Ruskem carju, na Roški, pri Celovških dvorih, na Podutiku in ob Celovški. Razen na ekskluzivnih lokacijah se bo cena za kvadratni meter spustila na 2400 evrov brez davka, vztraja župan. Tudi občina bo gradila več kot 1000 neprofitnih stanovanj.

Ljubljana, ki ima danes okoli 292.000 prebivalcev, bo v naslednjih petih letih tako presegla število 300.000, ob čemer župan zagotavlja, da bo infrastruktura porast lahko podpirala.

Na področju športa občina načrtuje za okoli 100 milijonov evrov investicij. Za bazena Ilirija in Vevče ter atletski stadion v Šiški namerava do marca pridobiti gradbena dovoljenja.

Na področju kulture je izpostavil streho na Križankah, dokončanje prenove Cukrarne in gradnjo minipleksa v podhodu Ajdovščina. "Zelo si želim tudi ureditve Roga s celotno ureditvijo Petkovškovega nabrežja v peš cono. Dela bomo začeli takoj, ko sodišče izseli začasne uporabnike," je dodal.

Do konca mandata pa si želi gradbenega dovoljenja za dograditev Baragovega semenišča. "Z vlado se bomo poskušali dogovoriti, da bi tam ostalo študentsko naselje, sicer ga bomo namenili stanovanjem za mlade, pri čemer bomo dali prednost tistim, ki se ukvarjajo s kulturo," je dejal.

Njegova največja želja ostaja prenova osrednje tržnice v mestu, zato upa na sporazum z nadškofijo.

Fizično se Janković dobro počuti. Letos je moral namreč javno pojasnjevati, da govorice o njegovi bolezni ne držijo. "Veliko je bilo tudi klicev podpore, nisem vedel da sem tako priljubljen," se je namuzal.

--
Pogovarjali sta se Zoja Črnilec in Mojca Zorko

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.