Mestni svet je pomemben, zato obkrožite 5

· min branje
Nazaj

Mestni svetniki na mestni ravni opravljajo precej podobno nalogo tisti, ki jo na državni ravni opravljajo parlamentarci. Le da mestni svetniki svojega dela ne opravljajo poklicno, pač pa se praviloma sestajajo zgolj enkrat mesečno in obravnavajo akte, s katerimi zagotovijo denimo gradnjo mostov, pa cest, obnove šol in vrtcev ali pa ureditve parkov in sprehajalnih poti ob rekah. 

Nadalje mestni svetniki sprejemajo pravno podlago za dodeljevanje štipendij za nadarjene ter razdelitev sredstev športnim, mladinskim in kulturnim organizacijam, ki zagotavljajo številne prostočasne aktivnosti, v katerih lahko mladi razvijajo svoje talente in kreativnost. Mestni svet s svojim delovanjem omogoča še delovanje četrtnih mladinskih centrov, ki mladim ponujajo številne možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa, poleg tega pa sprejemajo prostorske akte, ki zagotavljajo gradnjo novih stanovanj ali strateške aktov, s katerimi ustvarjajo pogoje za prijaznejše ravnanje z okoljem, ipd.

Odločitve se v mestnem svetu sprejemajo z večino glasov, saj je to eden temeljnih postulatov demokracije. Če torej župan želi obnoviti šolo, zgraditi cesto, odpreti mladinski center ali zagotoviti več sredstev za športna društva, mora tak predlog v obravnavo predložiti mestnemu svetu. Slednji pa ga mora sprejeti z večino glasov. Te lahko župan dobi na dva načina. Bodisi z oblikovanjem koalicije, v katero se poveže več strank, ki tvorijo večino ali pa na volitvah doseže tako dober rezultat, da ima njegova lista večino v mestnem svetu in zato povezovanje z ostalimi strankami zato ni potrebno.

Kadar ima županova lista v mestnem svetu večino glasov, lahko vso energijo in ves čas župan in mestni svet namenita zgolj razvoju mesta in zagotavljanju kakovostnejšega bivanja v njem. Zato lahko trdimo, da je za uspešno županovanje izjemnega pomena tudi, da ima župan večino mestnih svetnikov iz svoje liste.

Listo si poglejte tukaj.

140903 Skupinska slika kandidatov za MS foto.miha.fras.053 1

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.