Pojasnilo vezano na gostovanje župana Zorana Jankovića v oddaji »Nedjeljom u 2« na hrvaški radio televiziji

· 1 min branje
Nazaj

Župan Zoran Janković je 29. junija 2014 gostoval v oddaji »Nedjeljom u 2« na hrvaški radio televiziji.

Na vprašanje voditelja Aleksandra Stankovića, ali se boji usode Janeza Janše, da ga nekega dne obsodijo in pošljejo v zapor, je župan odgovoril:

 »Niti slučajno. Jaz sem bil v vseh teh letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik politike Janeza Janše. Ne njega osebno, temveč njegove politike.«

Določeni mediji in novinarji, privrženci politike Janeza Janše, županovo izjavo jemljejo iz konteksta in jo namerno zlorabljajo.

Iz celotnega konteksta pogovora je namreč jasno, da je župan dejal, da se ne boji sodišča zato, ker je njegovo delovanje popolnoma drugačno od delovanja Janeza Janše. Župan je v svojih izjavah neštetokrat povedal tudi, da spoštuje sodišča, da je pravico mogoče dokazati samo na sodišču in ne na ulici pred njim. Poleg tega redno dviguje pošto, ki mu je namenjena, in se redno udeležuje vseh obravnav.

Vse to so razlike z Janezom Janšo, ki jih je v pogovoru poudaril in na katere se izjava nanaša. Poleg navedenega je ključna razlika v pogledu na gospodarski razvoj in na polpreteklo zgodovino.

Izsek iz oddaje Nedjeljom u 2:

29. 6. 2014

23.23

NOVINAR: Bojite li se vi sudbine Janeza Janše? Ovdje se sada vraćam na onu priču korupcije, kaznene prijave protiv vas? Bojite li se da vam se može dogoditi da vas jednoga dana osude i pošalju u zatvor?

ŽUPAN: Ni slučajno. Ja sam bio svih tih godina na tom području izvršne vlasti najveći protivnik politike Janeza Janše. Ne njega, nego njegove politike. Jednostavno, ne ide zajedno. On je tada išao u to rezanje svega, na kraju će ostati samo oni, koji idu na groblje, sve ostalo će propast. Ja tvrdim da se mora dizat ekonomija, da moraju bit radna mjesta, bez toga nema posla. Kad je došao taj izvještaj protikupcijske komisije, moja najveća tragedija je bila da smo u tom izvještaju bili obojica, i on i ja, on je moj protivnik, ja sam njegov protivnik, a sjedimo sad po odluci komisije  u istom čamcu, s bitnom razlikom - kod mene nikad nisu problematizirali moj izvor imovine, oni su samo govorili da ja nisam prijavio promjene na svom računu. Prije godinu dana od januara prošle godine do aprila bilo je grozno, jednostavno ljudi više nisu znali šta slušat. Ja sam probao ići na sud, sud tada nije odredio da idemo na sud, i da odredi da li sam ja u pravu ili komisija. Ali evo,  prije 14 dana dobio sam odluku vrhovnog suda, koja mi daje za pravo i sve vraćaju natrag. Ja tvrdim da ću na kraju dobiti na sudu i komisija kaže da oni mene nisu k ničemu pozvali i nisu dali nikakvog naloga, a mogli su, mogli su me pozvati da me razriješe kao gradonačelnika. E sad do toga ćemo doći … Vrhovni sud je napisao gdje su bile sve greške protikorupcijske komisije. Čak je u jednom intervjuu Janša rekao da sam ja kolateralna žrtva njega, da su zbog ravnoteže i mene stavili unutra. Ovu štetu koju sam pretrpio  … to se ne može više vratit … mene čeka, nadam se mirovina, i zbog svojih unuka ja hoću dokazati svoju nedužnost, i dokazat ću.

NOVINAR: Kako bi izgledao vaš odlazak u zatvor? Biste li vi Rome naručili, recimo?

ŽUPAN: Ja nikog nisam naručio iako kažem imam dobar odnos sa svim ljudima i ne dijelim ljude …

NOVINAR: Ne, da vam sviraju recimo cigansku muziku?

ŽUPAN:  Ne, ne bih i ne bi bilo takvog medijskog djelovanja. Jednostavno bi otišao, ali do toga neće doći, to sam uvjeren.

Nedjeljom u 2 - Zoran Janković (29. lipnja 2014.) 2/2 - video Dailymotion

Izjava predsednika KPK, gospoda Borisa Štefaneca, dne 27.11.2015, na Radio Slovenija, o izvoru premoženja Zorana Jankovića:

»Ampak gospod Janković je seveda v določenih trenutkih iz naslova teh terjatev, ki seveda obstajajo in so resnične, dobil plačila, poplačila teh terjatev v zneskih, ki sem jih prej omenjal. In teh poplačil ni prijavljal. To je kršitev, ki mu jo očita komisija, ne pa premoženje neznanega izvora. Tega, moram povedati, da v teh zaključnih ugotovitvah ni.«

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.