Z Viško hiško gradimo most med teorijo in prakso

· min branje
Nazaj

V Mestni občini Ljubljana skupaj s podjetjem Borzen in Slovensko filantropijo sodelujemo v družbeno odgovornem projektu Energetsko učinkovita in samooskrbna Viška hiška.

Teorijo uresničujemo v praksi

S samooskrbo in energetsko učinkovito Viško hišo, ki je v lasti MOL, bomo v Ljubljani dobili objekt, ki bo služil vsem uporabnikom, hkrati pa bo na voljo vsem posameznikom in podjetjem, da si samooskrbno sončno elektrarno s shranjevalnikom baterije ogledajo v praksi.

S projektom želimo zagotoviti ustrezne delovne prostore v prostorih, v katerih deluje humantarna organizacija Slovenska filantropija, ter postaviti vzorčni model energetsko samooskrbne in učinkovite stavbe.

Na ta način bomo zgradili most med teorijo in prakso ter spodbudili zaupanje v energetsko učinkovitost. 

Viška hiška bo tako vzorčni primer dobre prakse in bo v naslednjih letih deležna spremljanja učinkov sanacije, ki bodo javno dostopni, istočasno pa bo zainteresirani javnosti na voljo za oglede.

Dela že potekajo

V projekt je vključena širša skupnost, uporabniki storitev Slovenske filantropije – prosilci za azil, kot tudi različna podjetja iz energetskega, gradbenega in drugih sektorjev. Na objektu že potekajo dela:

  • energetska prenova hiše (ovoj stavbe, …);
  • postavitev samooskrbne sončne elektrarne s shranjevalnikom elektrike (baterije) in integracija modernejših naprav (IoT) v možnost prilagajanja odjema električne energije;
  • postavitev sistema napredne storitve upravljanja z energijo.

Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je poudarila, da bodo s samooskrbno elektrarno lahko več sredstev namenili delu z uporabniki, kot izjemno dodano vrednost pa vidi v vključitvi brezposelnih beguncev v izobraževanje za delo na pročeljih. Taka sodelovanja po njenem mnenju prinašajo pozitivne spremembe in so lahko model uspešnega povezovanja različnih ustanov v dobro skupnosti.

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.