Zoran Janković: Skupaj za Ljubljano

· 2 min branje
Nazaj

Skupaj za Ljubljano

Ponosen sem, da smo v preteklih 16 letih skupaj dosegli veliko. Na začetku smo zastavili vizijo trajnostnega razvoja mesta do leta 2025, nato pa z vašim zaupanjem v štirih mandatih načrtovali, izvedli in v uporabo predali že več kot 2.400 projektov. Pridobljene izkušnje, znanje in dobri odnosi z deležniki nam omogočajo, da naš tempo dela še povečujemo, o čemer pričajo mnoge nove pridobitve: novozgrajena in prenovljena komunalna in prometna infrastruktura, dodatne ozelenitve in kakovostno urejeni javni prostori, nova mestna stanovanja, novi in energetsko prenovljeni ter potresno varni vrtci in šole ter kulturna, športna, zdravstvena in ostala mestotvorna infrastruktura, ki jo uspešno polnimo z raznolikimi družbeno-razvojnimi vsebinami.

Z vašim zaupanjem in zaradi predanega dela velike mestne družine je življenje v Ljubljani danes boljše kot prej. Mesto razvijamo enakomerno po začrtani poti, da bi vsem zagotovili kakovostno življenje v zelenem, zdravem, varnem, čistem, solidarnem in strpnem okolju. Meritve dokazujejo izboljšano kakovost zraka, pohvalimo se lahko z visoko kakovostno pitno vodo, ki bo z razširitvijo kanalizacijskega omrežja, s katerim ukinjamo 6.400 greznic, v prihodnje še dodatno zaščitena. Kljub temu, da smo ena najbolj zelenih evropskih prestolnic, smo dodatno zasadili približno 40.000 dreves in uredili več kot 100 hektarjev novih parkov, javnih sadovnjakov in drugih zelenih površin, ki imajo mnoge blagodejne učinke na mesto in na zdravje prebivalk ter prebivalcev.

Z ozelenjevanjem mesta bomo nadaljevali tudi v prihodnje. S širitvijo najemnih vrtičkarskih območij, spodbujanjem lokalne pridelave in kratkih nabavnih verig krepimo samooskrbo s svežo hrano. Zaradi že izvedenih protipoplavnih in protipotresnih ukrepov na vseh javnih vrtcih in osnovnih šolah ter nekaterih drugih mestnih stavbah smo odpornejši na naravne nesreče, aktivno si prizadevamo, da bi omogočili tudi prenovo in zaščito potresno najbolj ogroženih stavb zasebnih lastnikov. Odlične rezultate smo dosegli in jih dosegamo skupaj.

Ponosen sem, da Ljubljančanke in Ljubljančani skupaj uspešno skrbimo za naše lepo mesto in da znamo spoštovati različnosti. Le tako lahko ohranjamo pravično, strpno in solidarno družbo. Hvaležen sem za vaše zaupanje, da lahko odgovorno vodimo mesto, se hitro odzivamo na nenadne pretrese in težave, ki se pojavijo ter izvajamo projekte za višjo kakovost življenja.

Hvaležen sem za podporo pri zahtevnih odločitvah, ki jih ni bilo malo. Hvala pa tudi za dodatna razmišljanja, konstruktivno kritiko in predloge, s katerimi me obiskujete na dnevu odprtih vrat ali mi pišete, včasih mi jih predstavite na terenu ali ob naključnem srečanju na sprehodu na Golovcu. Rad sem med ljudmi. Zato iskrena hvala tudi za vse prijazne in spodbudne besede, ki mi jih namenjate. To mi veliko pomeni.

Trdno verjamem, da so temelj vsake organizacije socialni kapital, torej ljudje in dobri medčloveški odnosi. Zato sem ponosen na svojo najboljšo ekipo. S strokovnim in predanim delom sodelavk in sodelavcev ter zunanjih partnerjev dosegamo odlične rezultate in Ljubljano spreminjamo na bolje. V tem trenutku je živih kar 127 projektov. Iskrena hvala vsem sodelujočim za dobro delo in medsebojno spoštovanje. Skupaj smo boljši in močnejši.

Naši uspehi odmevajo tudi mednarodno, Ljubljana je v tujini pogosto postavljena za zgled in primer dobre prakse. V lanskem letu smo se tako uvrstili na sam vrh lestvice najboljših zelenih prestolnic Evrope, v letošnjem letu pa smo nosilci prestižnega naslova najboljša destinacija Evrope.

Biti župan Ljubljane je lepo in v svojem delu uživam. Res pa je, da zmeraj ni lahko. Vodenje mesta je tudi danes vsakodnevni izziv. Cel svet, še posebej pa Evropa je v izjemno nepredvidljivem položaju. Vojna, energetska in prehranska draginja, ki jo že občutimo, podnebne spremembe in zmeraj pogostejše naravne nesreče in ujme, (ne)enotnost članic EU, izjemno hiter tehnološki razvoj, deficitarni poklici (zdravstvo, gostinstvo,…), obrestne mere, morda celo recesija, kriza vrednot, porast nasilja. V Ljubljani si ne zatiskamo oči pred izzivi hitro se spreminjajočega sveta, ampak se z njimi aktivno soočamo.

Na splošno draginjo lahko vplivamo z večjo energetsko in prehransko samooskrbo ter manjšo odvisnostjo od dogajanja zunaj naših meja. Ob tem bosta naši prioriteti zmeraj skrb za okolje in zdravje ljudi. Manj fosilnih goriv za čistejši zrak, nižji stroški pri ravnanju z odpadki in oskrbo z energijo ter zato nižje cene javnih storitev za prebivalke in prebivalce. Vse navedeno ob najzahtevnejših okoljskih in zdravstvenih kriterijih. Nikoli ne bi podpiral projekta, ki bi ogrožal vaše zdravje in navsezadnje zdravje ter prihodnost mojih vnukov, ki bodo tukaj še dolgo potem, ko mene več ne bo. Še naprej bomo gradili Ljubljano kot mesto po meri človeka z visoko kakovostjo življenja. Učinke na okolje in zdravje prebivalcev bomo tehtali pri vseh projektih in na vseh razvojnih področjih.

Močna in neodvisna Lista Zorana Jankovića nam omogoča, da delujemo brez pristajanja na politične igrice opozicije, izvajamo obljubljeno in za svoje (tudi najzahtevnejše) odločitve v celoti prevzemamo odgovornost. Razvoj Ljubljane je tako hitrejši, kar smo v preteklih štirih mandatih večkrat dokazali.

Brez večine v mestnem svetu bi imeli veliko dolgih brezplodnih razprav, bili bi cilj političnega izsiljevanja in trgovanja z glasovi, mnogi danes izvedeni projekti pa bi na svojo uresničitev še zmeraj čakali. Lista Zorana Jankovića je zato garancija za učinkovito delo.

Prevzemamo odgovornost za preteklih 16 let in pripravljeni smo jo sprejeti za nadaljnja štiri leta. Ne želim si, da bi Ljubljana ponovno postala zaspana ali da bi bila talec preračunljivih političnih igric, kar žal prepogosto doživljamo na državni ravni. Lista Zorana Jankovića še zdaleč ni molčeča večina, kajti delo je narejeno na delovnih telesih pred sejami mestnega sveta. Takrat se odvije tudi celotna strokovna razprava. Brez kamer in brez potrebe po nastopanju. Za odgovorno delo sem zato hvaležen vsem mestnim svetnicam in mestnim svetnikom svoje liste. Želim si, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Vsi dosedanji uspešno izvedeni projekti so tudi naša obveza za naprej. Ne počivamo na lovorikah. Pred nami so novi cilji, v središču naše pozornosti ste vedno vi, drage Ljubljančanke in dragi Ljubljančani,, da bi lahko živeli kakovostno in polno življenje na prav vseh področjih in v vseh obdobjih življenja. Obljubljeno je potrebno dokončati, potem bomo lahko zasluženo počivali. Tudi v tej kampanji vas zato ne prepričujemo s (praznimi) obljubami, temveč s konkretnimi projekti.

Mnogi, ki me te dni srečujete v mestu, na poteh po Golovcu ali na dnevu odprtih vrat, mi že vnaprej čestitate za zmago na volitvah. Vendar ni tako preprosto. Brez vas, spoštovane Ljubljančanke in Ljubljančani, ne bo šlo. Z delom bomo lahko nadaljevali le, če greste tudi sami na volitve in nam namenite svoj glas.

S hvaležnostjo se oziram na doseženo, hkrati pa sem prepričan, da bomo skupaj uspeli uresničiti še veliko projektov za lepšo Ljubljano, za vse vas in generacije, ki šele prihajajo.

Spoštovani,

vabim vas, da se v nedeljo, 20. novembra 2022, v kar največjem številu udeležite volitev in s svojim glasom za Listo Zorana Jankovića (obkrožite 17) ter zame (obkrožite 1) omogočite, da bomo lahko skupaj z vami še naprej razvijali in skrbeli za najlepše mesto na svetu.

Zoran Janković

--

nagovor župana v predvolilnem časopisu 2022

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.