Župan v Ekipi o stanju v ljubljanski Olimpiji

· 2 min branje
Nazaj

Delimo prispevek, objavljen v časopisu Ekipa24.
Avtor: Jurij Završnik
Foto: Martin Metelko

Župan slovenske prestolnice je eden tistih, ki ima šport v krvi. Rad ima šport in ponosen je na dosežke športa v 'najlepšem mestu na svetu'. Tudi, ali pa predvsem zato, Mestna občina Ljubljana finančno podpira šport, kolikor je le mogoče in kolikor to dopušča proračun.

Nobeno slovensko mesto in noben slovenski župan ne podpira športa v tako veliki meri kot prav Janković. Zakaj? Da mestu, katerega vodi, da vsebino. Ljubljana je mesto športa in toliko različnih vsebin, kot jih ima prestolnica, nima noben drug kraj v Sloveniji pa tudi širše. In težko je najti denar za vse, ki bi si ga zaslužili, ker delajo dobro.

Mesto tako finančno kot na druge načina podpira tudi največje klube in mednje sodi tudi nogometna Olimpija. Slednja daje vsebino na stadionu v Stožicah, slednja še vedno zbere največ ljudi na tribunah, kadar je pomembna tekma in, ko se zahtevna ljubljanska publika zbudi iz otopelosti in brezbrižnosti.

Veliko njih, ki navijajo za nogometno Olimpijo, pa niso navdušeni nad vodstvom tega kluba. Nekdanji trener zeleno-belih Španec Albert Riera, ki je v pretekli sezoni osvojil dvojno krono, je dejal, da bi najbolj pomagali Olimpiji tako, da ji ne bi pomagali. Župan Ljubljane je drugačnega mnenja. »Najprej naj povem, da že nekaj časa ne hodim na nogometne tekme Olimpije. Zakaj? Ker stvari niso urejene,« je dejal Janković in nadaljeval: »Z lastniki oziroma odgovornimi nogometne Olimpije sem se takoj po sezoni sestal in jih vprašal oziroma se z njimi pogovarjal, da bi bilo smiselno, če bi Riera ostal trener zeleno-belih, saj je osvojil dvojno krono. Na enak način sem se sestal tudi z Milanom Mandarićem po tisti sezoni, ko je Igor Biščan osvojil tako prvenstvo kot pokal. Znano je, kaj se je nato zgodilo. Lastniki, ki dajejo denar, odločajo.«

Verjetno bi si župan Ljubljane želel, da bi imel klub iz 'njegovega' mesta 'pravo' vodstvo. »Kaj pa je pravo vodstvo? Dobro vodstvo? S prihodom Mandarića smo mislili, da bo dober predsednik kluba, potem smo s prihodom Adama Deliusa in Igor Barišića prav tako upali, da bo novo vodstvo pravo. In?«

Mesto zelo pomaga Olimpiji – z urejanjem stadiona v Stožicah, zdaj pa bodo tudi klubski prostori Olimpije v Stožicah. In to daje mesto klubu brezplačno. »Mesto bo še naprej pomagalo Olimpiji. Spomnite se, kaj se je zgodilo pred desetletjema, ko je klub izpadel v peto ligo. Tega si ne bomo več privoščili. Olimpijo mesto podpira kot vse druge klube v prestolnici in jih bo še naprej – tako nogomet, košarko, odbojko, rokomet... Mesto plačuje tudi trenerje za mlajše selekcije... V zadnjem času smo v Stožice vložili veliko denarja. Okoli 600.000 evrov za prenovo zelenice, za novo razsvetljavo... Seveda, tudi za tekme reprezentance in ne samo za Olimpijo.«

Ljubljana je kot mesto torej velik 'sponzor' nogometne Olimpije. Verjetno se župan Janković tudi sestane z vodstvom kluba. »Ne. Ne sestajam se redno z vodstvom kluba. Z Barišićem sem se nazadnje bežno srečal pred tremi tedni in sva se samo pozdravila. Z Deliusom pa sem se nazadnje srečal, ko sem bil na tekmi v Stožicah. Torej, kar nekaj časa nazaj,« je še dejal Zoran Janković, ki upa na boljše čase tudi v zeleno-belem klubu: »Upam, da se bo situacija v klubu uredila. Da se bo vzpostavila kontinuiteta dela, ki bi prinesla stabilnost in posledično uspehe. Moje pričakovanje od Olimpije je, da igrajo dober nogomet, da je čim več slovenskih igralcev, da pride čim več gledalcev v Stožice, ker si Ljubljana zasluži dober nogomet, mi pa bomo zagotovili ustrezne pogoje za igranje in treniranje na objektih pod vodstvom zavoda Šport Ljubljana.« Želja je, da je Olimpija državni prvak in da igrajo nekaj kol v evropski ligi.

Kmalu pa Olimpija ne bo edina ekipa, ki bo igrala v Stožicah, saj se bo na največji slovenski stadion preselil tudi drugi ljubljanski prvoligaš Bravo, ki ima sicer domicil v Šiški. Zaradi gradnje Atletskega centra Ljubljana bo stadion ŽAK-a v naslednjih dveh letih gradbišče. »Drži. Bravo bo igral v Stožicah, ko bo izgubil svoje igrišče v Šiški,« je končal Janković.

Če potegnemo črto – Ljubljana potrebuje Olimpijo; dobro, močno in urejeno Olimpijo in mesto bo nudilo vso podporo, ki jo lahko.

Nazaj

© 2024 LISTA ZORANA JANKOVIĆA. Vse pravice pridržane.

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaše izkušnje. S klikom na "prilagodi nastavitve" lahko upravljate z nastavitvami piškotkov. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.